Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

FMI: salariile, “aproape inghetate” in 2009

Fondul de salarii in sectorul public va fi aproape inghetat in acest an, iar eventualele indexari nu trebuie sa depaseasca limitele acestui fond. Asa a convenit Guvernul in cadrul negocierilor cu FMI, potrivit unor surse citate de Mediafax. O alta conditie ar fi finalizarea, in acest an, a legii salarizarii unice care sa includa cat mai multe din actualele sporuri in salariul de baza. Reprezentantii FMI cer ca sporurile sa nu mai depaseasca 20-25% din totalul veniturilor salariale ale romanilor.

Veniturile bugetarilor scad, in medie, cu 20% in acest an

Bugetarii isi vor primi in acest an salariile de merit si primele, dar in limita bugetelor ministerelor, mai mici cu 20% fata de 2008. Dupa negocierile de ieri, intre sindicate si reprezentantii Ministerului Muncii s-a hotarat ca responsabilitatea acordarii primelor sa fie lasata in seama sefilor de institutii care vor trebui sa se incadreze in sumele alocate pe acest an. Important de mentionat ca, din controversatul proiect de ordonanta, a disparut prevederea care obliga ordonatorii de credite sa ia masuri privind reducerea cheltuielilor.

Scrisoarea de intentie va fi gata dupa discutiile FMI cu bancile din Austria cu filiale la noi

Misiunea Fondului Monetar International in Romania se incheie maine. Pana atunci va fi finalizata scrisoarea de intentie pentru imprumutul pe care il va primi tara noastra, a declarat presedintele Senatului, Mircea Geoana.Ultimele detalii ale documentului vor fi stabilite, insa, dupa discutia pe care Fondul o va avea joi, la Viena, cu presedintii grupurilor-mama ale celor mai importante banci din Romania, scrie Mediafax. Presedintele Traian Basescu, aflat ieri la Viena, a declarat ca toate bancile austriece cu filiale la noi si-au innoit integral liniile de credit pentru acest an.

In 2009, circa 800.000 de someri

Numarul somerilor va fi mai mare in acest an decat se estimase. 800.000 de oameni ar putea ramane fara loc de munca pana la sfarsitul lui 2009, fata de 500.000, previziunea initiala. Anuntul a fost facut de ministrul Muncii, Marian Sarbu, care a si cerut o suplimentare a bugetului pentru sustinerea somajului. De cealalta parte, sindicatele cer ca guvernul sa aplice masurile de stimulare a economiei pentru ca numarul somerilor sa nu fie atat de mare. La sfarsitul lui februarie, rata somajului a fost de 5,3%, cu un punct procentual mai mare ca in februarie 2008.

In urmatoarele trei luni nu se scumpesc gazele

Gazele nu se scumpesc din 1 aprilie. Autoritatea in domeniu a decis sa mentina acelasi tarif si pentru trimestrul doi al acestui an. Reprezentantii ANRE declarasera chiar ca, din vara gazele s-ar putea ieftini, din cauza scaderii pretului petrolului.

Prima de casare ramane la 3.800 lei

Prima de casare nu creste, in 2009, mai mult de 3.800 de lei, cat este acum. In schimb, la programul Rabla ar putea participa si firmele, a anuntat ministrul Mediului. Nicolae Nemirschi declarase, la inceputul lunii, ca din vara cei care renunta la masina veche pentru una noua ar putea beneficia de o prima de casare mai mare decat in prezent. Intre timp, vanzarile de automobile noi au scazut cu 63% in Romania in primele doua luni ale anului. Datele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor mai arata ca vanzarile Dacia, Ford, Skoda si Opel s-au dus in jos cu mai mult de 70%.

Euforie pe marile piete bursiere ale lumii

Actiunile bancilor americane au crescut puternic aseara, dupa ce guvernul american a anuntat detaliile unui plan de preluare a activelor toxice din sistemul bancar. Indicii principali au castigat aproape 7% cea mai buna performanta din ultimele cinci luni. Evolutia pozitiva pe Wall Street a fost sustinuta si de cresterea cu peste 5% a vânzarilor de locuinte vechi in Statele Unite in februarie. Principalele burse europene au inchis ieri in crestere cu pâna la 2,8%. Bursa de la Bucuresti a avut unul dintre cele mai mari rulaje din acest an. Actiunile societatilor de investitii financiare au urcat, in medie, cu aproape 7%. Indicele general al pietei s-a apreciat cu peste 3%. Cele mai tranzactionate au fost titlurile SIF Moldova si Oltenia.

Leul s-a apreciat semnificativ fata de dolar si de francul elvetian

Cursul leului a stagnat ieri fata de euro, la 4,2946 pe o piata apatica. Pana la sfarsitul sedintei interbancare, moneda nationala s-a apreciat insa usor. Dolarul si francul elvetian s-au depreciat insa fata de leu. Pe plan international, euro a continuat sa se intareasca fata de dolar, depasind paritatea de 1,36, in pofida planului american de eliminare a activelor toxice ale bancilor.

Si, din agenda economica a zilei:

Sefii celor mai mari banci din lume se intalnesc la Londra pentru discutii privind reglementarea sectorului financiar

Organizatia Internationala a Muncii din Geneva prezinta consecintele crizei pentru piata muncii