Reprezentantii FMI au spus ca vor avea discutii, joi, la Viena, cu principalele banci care au filiale in Romania pentru a se asigura ca liniile de creditare nu vor fi inchise. Vor sa se asigure ca in urma masurilor pe care BNR le va lua pentru relansarea creditarii, bancile nu vor retrage bani de pe piata romaneasca, a declarat pentru EurActiv.ro vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, in urma intalnirii de luni, 23 martie, dintre FMI si sindicate.

"Imprumutul de la FMI va acoperi o parte din deficitul bugetar. Cea mai mare parte va intra in rezerva Bancii Nationale pentru protectia cursului de schimb", a mai spus Dandea.

Fondul Monetar International estimeaza o crestere economica negativa de -4% si un deficit bugetar cuprins intre 4 si 6%, a declarat Dandea pentru EurActiv.ro.

Potrivit acestuia, oficialii FMI considera ca Romania nu poate scapa de efectele crizei mondiale, mai ales ca este dependenta din punct de vedere comercial de state europene care se afla deja in recesiune.

In ceea ce priveste conditiile pentru incheierea unui acord, reprezentantii FMI au afirmat ca sprijina ideea guvernului de a avea un sistem unic de salarizare in sistemul bugetar si chiar vor acorda asistenta in elaborarea legii unice a salarizarii. Aceasta este in opinia FMI o masura necesara, in conditiile in care au constatat ca in ultimii trei ani, salariile bugetarilor s-au dublat, a precizat vicepresedintele Cartel Alfa.

  • Citeste articolul integral aici.