Banca Centrala a Chinei a propus luni inlocuirea dolarului ca valuta internationala de rezerva cu un nou sistem global controlat de Fondul Monetar International, relateaza Financial Times.

Propunerea vine dupa ce Rusia si Kazahstanul au facut, in ultima perioada, declaratii similare, cerand analizarea acestei idei in cadrul Summitului G-20 care va debuta la Londra in data de 2 aprilie.

Intr-o nota postata pe site-ul Bancii Populare a Chinei, Zhou Xiaochuan, guvernatorul institutiei, afirma ca scopul acestei propuneri este crearea unei valute de rezerva "deconectata de natiuni individuale si care se poate mentine stabila pe termen lung, inlaturand astfel deficientele create de folosirea unor monede bazate pe emisie monetara".

Analistii sustin ca propunerea arata de fapt temerile Beijingului ca actiunile intreprinse pentru salvarea economiei SUA vor avea un impact negativ asupra Chinei.

"Este un semn clar ca Beijingul, in calitatea sa de cel mai mare detinator de dolari din lume, este preocupat de potentialul risc inflationist al emisiilor de moneda ale Federal Reserve", spune Qu Hongbin, economist sef al filialei HSBC din China.

Desi Zhou Xiaochuan nu se refera in mod explicit la dolarul american, nota postata pe site este de fapt o critica evidenta la sistemul monetar international dominat de dolar.

"Izbucnirea si raspandirea actualei crize in intreaga lume reflecta vulnerabilitatile mostenite si riscul sistemic pe care il reprezinta actualul sistem monetar international", afirma Zhou.

China nu are, in prezent, foarte multe alternative si este obligata sa-si mentina rezervele externe in valoare de 2.000 de miliarde de dolari, fiind foarte putin probabila o schimbare in acest sens in viitorul apropiat.

Pentru a inlocui actualul sistem, Zhou propune extinderea rolului drepturilor speciale de tragere (DST), introduse de FMI in 1969.

In prezent, valoarea unui DST este stabilita pe baza unui cos de valute - dolarul american, yenul, euro si lira sterlina.

China propune extinderea acestui cos de valute prin includerea monedelor tuturor economiilor majore ale lumii si stabilirea unui sistem de cotare intre DST si celelalte monede, astfel incat DST sa poata fi folosit ca referinta in comertul international si in tranzactiile financiare.

Zhou sustine ca aceasta propunere are nevoie, pentru a fi pusa in practica, de "o viziune politica extraordinara si de curaj". Marele economist John Maynard Keynes a facut o propunere similara in anii '40.