Autoritatile romane au convenit cu reprezentantii Fondului Monetar International ca valoarea imprumutului din acordul stand-by sa fie de 12,95 miliarde euro, pentru a evita 13, numar considerat cu ghinion, au declarat pentru Mediafax surse prezente la discutii.

Potrivit acestora, unul dintre cei mai importanti negociatori din partea romana ar fi spus in timpul discutiilor: "Faceti ceva cu cifra aia! Scoateti 13 de acolo, e numar cu ghinion!".

Mai multi oficiali romani au agreat ideea, care a fost preluata in discutiile ulterioare si s-a impus ca pozitie oficiala in cadrul negocierilor.

Valoarea exacta a imprumutului a fost scrisa abia marti, in ultima varianta a scrisorii de intentie.

Misiunea Fondului Monetar International va anunta miercuri dimineata principalele elemente ale intelegerii cu autoritatile romane, intr-o conferinta de presa la care vor participa reprezentantii Comisiei europene si ai Bancii Mondiale.

Pachetul financiar cuprinde, pe langa finantarea de la FMI, un imprumut de 5 miliarde de euro de la Comisia Europeana si un imprumut de aproximativ un miliard de euro de la Banca Mondiala de tipul Development Policy Loan.

La toate acestea se adauga finantari pentru mediul privat de circa un miliard de euro de la Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare.