Fondul Monetar International (FMI) anunta, miercuri dimineata, principalele elemente ale intelegerii cu autoritatile romane, dupa doua saptamani de negocieri. Detaliile vor fi facute publice intr-o conferinta de presa la care vor participa si reprezentantii Comisiei europene si ai Bancii Mondiale.

Guvernul urmeaza sa aprobe in sedinta de miercuri continutul scrisorii de intentie care va fi inaintata Comisiei Europene si FMI, a spus ieri premierul Boc.

Deocamdata se stie ca pachetul financiar pe care il va primi Romania este circa 19 miliarde de euro dintre care circa 13 miliarde de la FMI, circa cinci miliarde de euro de la Comisia Europeana si un miliard de la Banca Mondiala.

La toate acestea se adauga finantari pentru mediul privat de circa un miliard de euro de la Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare.

Prognoza FMI arata ca Romania va avea un deficit bugetar de peste 4% si o crestere economica negativa, intre -3 si -4%.

Fondul de salarii in sectorul public ar urma sa fie aproape inghetat in acest an, dupa cum a scris presa in ultimele zile, citand surse din cadrul discutiilor. Eventualele indexari nu trebuie sa depaseasca limitele acestui fond, a convenit Guvernul in cadrul discutiilor cu FMI. O alta conditie ar fi finalizarea, in acest an, a legii salarizarii unice care sa includa cat mai multe din actualele sporuri in salariul de baza. Reprezentantii FMI cer ca sporurile sa nu mai depaseasca 20-25% din totalul veniturilor salariale ale romanilor.

Pe de alta parte, joi, reprezentantii FMI au spus ca vor avea discutii la Viena, cu principalele banci care au filiale in Romania pentru a se asigura ca liniile de creditare nu vor fi inchise.

Se asteapta ca pe 8 aprilie recomandarea privind imprumutul sa fie trimisa Consiliului, ca acesta sa il aprobe in 5 mai. Board-ul FMI ar urma sa ia decizia de acordare a asistentei financiare Romaniei in 6 mai. De altfel, prima transa din acordul stand-by ar urma sa fie acordata in luna mai, a anuntat premierul Emil Boc.

In aceste conditii, Comisia estimeaza ca memorandumul de intelegere si imprumut cu FMI sa fie finalizat in iunie, dar primii bani sa fie primiti de Romania in mai, apoi la inceputul lunii iulie, iar imprumutul de la Banca Mondiala la inceputul toamnei.