Am citit ieri doua stiri referitoare la cele mai mari doua banci autohtone, le reproduc mai jos:

BCR, cea mai mare institutie financiara din Romania, va pastra numarul angajatilor in acest an, la aproximativ 9.000 de persoane si va deschide intre 40 si 50 de unitati noi (ziarul financiar)

BRD, cea mai mare banca listata si a doua de pe piata dupa active, aflata in portofoliul francezilor de la Societe Generale, ar putea inregistra anul acesta un profit net intre 400 si 926 mil. lei (100 si 231,5 mil. euro), in scadere comparativ cu rezultatul-record de anul trecut, de 370 mil. euro, din cauza majorarii provizioanelor, estimeaza analistii financiari chestionati de Business Standard

Anul trecut a fost unul de exceptie pentru sistemul bancar din Romania, profiturile inregistrate depasind 1.2Mld euro. In conditiile actualei crize, au fost multi cei care au spus ca pierderile pe care bancile le vor inregistra in acest an vor fi uriase iar numarul angajatilor care vor fi concediati va fi si el semnificativ.

In acest context, anuntul prin care BCR garanteaza practic locurile de munca este de natura sa faca mai vizibila luminita de la capatul tunelului pentru ca daca BCR nu va face concedieri, atunci cel mai probabil nici BRD nu va face iar cele doua banci reprezinta 40% din piata.

Trebuie totusi spus ca este imposibil ca in sistemul bancar sa nu aiba loc concedieri, insa acestea nu vor avea nici pe departe un efect de masa.

Cat priveste prognozele specialistilor privitoare la profitabilitatea BRD, majoritatea celor chestionati de Business Standard sunt de parere ca in 2009, profitul net va trece de 200M euro, in scadere cu 30% comparativ cu cele €309M inregistrate anul trecut, fara a lua in considerare vanzarea Asiban. Acest rezultat va fi totusi unul exceptional daca ne gandim la prognozele extrem de pesimiste ale FMI privitoare la evolutia economiei.

Aceasta scadere a profitabilitatii se datoreaza atat incetinirii creditarii cat si cresterii provizioanelor care in acest an, cel mai probabil se vor dubla comparativ cu 2008. Provizioanele afecteaza profitul pentru ca reprezinta pierderi potentiale insa daca aceste pierderi nu vor deveni realitate, provizioanele se vor transforma din nou in profit.

Sunt curios cum va evolua venitul BCR, insa din moment ce Erste isi propune o crestere a profitului operational, profitul net nu poate fi departe de cel anuntat pentru 2008, exceptand vanzarea Asiban. Sa nu uitam ca si Volksbank, numarul 3 in sistemul bancar romanesc, isi propune in acest an o crestere a profitului iar in aceste conditii, imi este greu sa inteleg pesimismul exagerat al multor analisti straini.

Off topic legat de acest post: chiar daca au scazut ieri, bancile austriece isi continua raliul bursier - comparativ cu minimele inregistrate in februarie, Erste a crescut cu 93% iar Raiffeisen cu 83%. Gluma se ingroasa.

Citeste si comenteaza pe khris.ro.