Premierul Cehiei, tara care detine presedintia Uniunii Europene, a declarat ca planurile de salvare adoptate de autoritatile americane reprezinta "un drum care duce spre iad", informeaza FoxNews, citand AP. Mirek Topolanek a adaugat ca pachetul de stimulare propus de Administratia Obama "va submina stabilitatea pietei financiare mondiale".

SUA repeta greselile facute in anii '30 si au ales "drumul care duce spre iad", a declarat Topolanek, cu doar o saptamana inainte de intalnirea programata cu Barack Obama la summit-ul G20 de la Londra.

Comentariile lui Topolanek au fost facute dupa ce premierul britanic Gordon Brown a cerut intarirea cooperarii trans-atlantice si a laudat vointa presedintelui Obama de a lucra coordonat cu alte tari de pe glob.

AP precizeaza ca, prin aceste declaratii, Topolanek a pus presedintia UE intr-o postura delicata fata de SUA in legatura cu variantele ce trebuie adoptate pentru a rezolva criza economica. Multe dintre statele UE sunt favorabile adoptarii unor reglementari mai stricte ale sistemului financiar in dauna planurilor de stimulare economica.

Viitor incert pentru Topolanek

Comentariile lui Topolanek au venit la o zi dupa ce deputatii din Parlamentul Cehiei au aprobat o motiune de cenzura impotriva guvernului liberal de la PRaga.

Unul dintre principalele puncte de atac a fost legat de gestionarea crizei economice, dar votul vine pe fondul mai multor scandaluri care au slabit in ultima perioada coalitia de guvernare.

Pentru viitor, sunt posibile doua scenarii: fie presedintele Cehiei numeste un prim ministru pentru formarea unui nou guvern, fie principalele partide ale tarii cad de acord pentru convocarea alegerilor anticipate.

Intre timp, guvernul va asigura in continuare presedintia Uniunii Europene. Comisia Europeana s-a declarat deja optimista in privinta capacitatii Republicii Cehe de a asigura "de o maniera eficienta" presedintia semestriala a Uniunii, care se va termina in 30 iunie.