Mai multi doctori din Statele Unite sutin ca au observat o crestere importanta a numarului de vasectomii de la inceputul crizei economice, informeaza MedicineNet.com. Unul dintre medici a afirmat ca multi dintre clientii sai lucreaza in industria financiara.

Doctorii sustin ca inmultirea numarului de vasectomii, care reprezinta un procedeu de sterilizare permanenta a barbatului, are doua cauze principale: dorinta tot mai scazuta de a avea copii din cauza cheltuielilor financiare pe care le presupune acest lucru dar si graba de a recurge la aceasta procedura inainte ca slujbele lor (si, implicit, asigurarile medicale) sa dispara.

Publicatia electronica citeaza o declaratie a doctorului Marc Goldstein, de la Cornell Institute for Reproductive Medicine in New York, potrivit careia a acordat in acest an cu 48% mai multe consultatii legate de vasectomie decat in anul precedent si a numit cresterea "semnificativa". La randul sau, dr. Stephan Jones, seful departamentului de urologie de la Cleveland Clinic, a afirmat ca a observat o crestere a numarului de vasectomii incepand din noiembrie, iar numarul procedurilor a sporit cu 75% in ultimele luni. Jones spune ca "unii pacienti sunt ingrijorati ca-si vor pierde asigurarea medicala, insa mi se pare ca e mai mult ideea ca nu pot sa creasca inca un copil in vremuri nestatornice".

Un studiu realizat de Center for Male Reproductive Medicine and Microsurgery de la Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medical Center din metropola americana a indicat faptul ca 50% dintre pacientii care au apelat la vasectomie erau angajati din industria financiara.

Dr. Goldstein a afirmat ca "nimeni nu a venit la mine sa spuna ca vrea o vasectomie din cauza caderii burselor. Cei mai multi sustin ca s-au gandit la asta de multa vreme iar criza le-a influentat decizia. Pacientii declara ca, din cauza cresterii costurilor la scolile private, nu-si mai pot permite sa aiba inca un copil".

Potrivit declaratiilor facute de dr. Charles Lynne, profesor de urologie la University of Miami School of Medicine, situatia este asemanatoare unui trend ce a existat in 1991, cand compania Eastern Airlines (Miami) a fost inchisa, lucru care a dus la o crestere a numarului de vasectomii in Florida.

"Eastern era una dintre cele mai mari companii si angajatii inca aveau asigurari medicale", a afirmat Lynne.

Citeste mai multe aici despre acest procedeu.