Pachetul de sprijin convenit de Romania cu Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale va ajuta statul sa isi pastreze actualele ratinguri privind creditele, a anuntat Moody's Investors Service, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. In acelasi timp, Fitch Ratings a anuntat ca acest pachet ar trebui sa consolideze finantele externe ale tarii si sa reduca riscurile crizei financiare, atat timp cat autoritatile respecta angajamentele luate.

"Ratingul Romaniei are o perspectiva stabila si acordul cu FMI permite mentinerea ratingului actual", a declarat Kenneth Orchard, analist in cadrul Moody's.

La randul sau, directorul diviziei de ratinguri suverane din cadrul Fitch, Andrew Colquhoun, arata ca "Fitch considera ca programul cu FMI propus de Romania sustine ratingurile, din moment ce ar trebui sa ajute la acoperirea nevoilor de finantare externa si sa ofere o marja pentru redresarea economiei".

"Cu toate acestea, Romania se confrunta cu perspective economice si financiare dificile si va fi esential ca autoritatile sa respecte conditiile impuse prin acord", a adaugat Colquhoun.

Moody's a confirmat, saptamana trecuta, ratingurile Romaniei, cu perspectiva stabila, argumentandu-si decizia de mentinere a calificativului Romaniei in categoria "investment grade" prin datoria publica moderata si intarirea institutiilor dupa intrarea in UE. Moody's este singura din cele trei mari agentii de rating care mai acorda Romaniei rating investitional, dupa ce Standard&Poor's si Fitch au coborat, in toamna anului trecut, calificativul tarii la nivel speculativ (junk), din cauza marilor dezechilibre macroeconomice.