Jeffrey Franks a explicat ca exista trei componente principale vizate de pachetul financiar: dezechilibrele economice, fiscalitatea si sectorul financiar. In ce priveste reformele din zona politicii bugetare, sunt vizate patru aspecte: modul in care este conceput bugetul, sistemul de salarizare a bugetarilor, sistemul de pensii si controlul companiilor de stat. Reprezentantul Comisiei Europene, Filip Keereman, a declarat ca Romania ar trebui sa nu mai aiba deficit excesiv pana in 2011.

Prima componenta: dezechilibrele macroeconomice

"Romania a suferit in ultimul an din cauza a 2 dezechilibre. Unul este cel legat de balanta de plati. De mai mult timp, Romania importa mai mult decat exporta. Nu este o problema atata timp cat exista fluxuri bune de capital pentru a finanta acest dezechilibru. Din pacate, in contextul economic actual, finantarea poate fi obtinuta cu greu. Asadar, a aparut o "gaura" de finantare in contul curent", a aratat seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks.

Al doilea dezechilibru este cel al deficitului bugetar care a crescut semnificativ in ultimii ani, in ciuda faptului ca a existat o puternica crestere economica. "In timp ce ar fi trebuit sa existe surplus, a existat deficit. In acest moment nu ne mai putem permite acest lucru fiindca nu mai este disponibila finantarea deficitului din capital privat.

Pachetul financiar va permite o ajustare graduala a deficitului in timp, pentru a ajunge intr-o situatie sustenabila si pentru a ajunge la stadiul in care sa fie posibila adaptarea la conditiile pentru intrarea in zona euro", a mai spus Franks.

In ce priveste fiscalitatea, acordul se concentreaza pe urmatoarele directii:

- reducerea deficitului si aducerea sa la un nivel rezonabil;

- al doilea aspect, propus de Guvernul roman, efectuarea unor reforme structurale astfel incat sa nu creasca deficitele si sa ramana reduse pe perioada urmatoare.

A doua componenta: sectorul financiar.

"Sunteti fericiti ca aveti un sector financiar care este capitalizat intr-un mod sanatos. Ar fi foarte important sa fie luate masuri acum pentru ca sistemul sa ramana solid capitalizat si ca bancile sa reia activitatea de creditare. Vor fi reforme adresate sectorului financiar care vor permite consolidarea sistemului bancar in Romania. Maine ne vom intalni cu bancile majore care opereaza in Romania", a spus reprezentantul FMI.

A treia componenta <> este politica monetara. "Reafirmam suportul pentru angajamentul BNR de a mentine sub control inflatia. Suntem de acord ca este crucial sa fie respectat targetul de inflatie stabilit de Banca. In plus, politica monetara poate fi ajustata pentru a relaxa conditiile in piata daca situatia din piata permite. Daca sectorul bancar sustine economia, daca intra si alte resurse financiare in tara, atunci Banca Nationala isi va putea adapta politica monetara in consecinta", a mai adaugat Franks.

Filip Keereman - Head of Unit la Comisia Europeana a subliniat ca "este importanta conditia referitoare la buget. Aceasta inseamna ca anul acesta tintim sa avem un deficit sub cel de anul trecut. Apoi, gradual, sa fie ajustat pana in 2011, moment in care am dori ca Romania sa iasa din zona deficitului excesiv".

In ce priveste reformele din domeniul politicii bugetare, sunt vizate 4 zone importante.