Dupa saptamani de speculatii, miercuri am aflat detaliile acordului pe care Guvernul il va incheia cu FMI si UE. Trebuie sa spun ca FMI a fost extrem de indulgent cu Romania, acceptand unele conditii de care in urma cu cativa ani nici nu ar fi vrut sa auda. Am sa mentionez pe scurt principalele puncte ale acestui acord si efectele pe care acesta le va avea asupra economiei.

Cati bani si de la cine: de la FMI vor veni €12,95Mld din care primele €5Mld vor fi virate la inceputul lunii mai si vor merge in exclusivitate la BNR. UE va acorda €5Mld, banii urmand a fi virati in iulie si vor fi dedicati finantarii deficitului bugetar. Alte €2Mld vin de la BERD, BM si alte institutii financiare si se vor duce in investitii. In total, este vorba de €19.95Mld.

Ce dobanzi vom plati: pentru suma de la FMI vom plati o dobanda de 3.5% iar pentru cea de la UE in jur de 2.5%, media fiind de 3.2%. Aceste dobanzi sunt extrem de avantajoase daca le comparam cu cele la care s-ar fi imprumutat Romania de pe pietele externe.

Care sunt tintele macroeconomice: Guvernul a agreeat cu FMI un deficit bugetar de 4.6%, surprinzator de mare avand in vedere atat antecedentele Fondului (care in trecut a insistat pe un deficit cat mai mic) cat si faptul ca initial, Guvernul si-a propus un deficit maxim de 2%. Economia va scadea cu 4% comparativ cu previziunile initiale de +2.5% si trebuie spus ca discutatand in sume absolute, diferenta dintre +2.5% si -4% este egala cu €9Mld. Inca nu sunt deloc convins ca economia va scadea atat de abrupt insa sunt de acord ca va fi un miracol daca vom evita o scadera a PIB-ului in acest an.

Care vor fi obligatiile Guvernului: FMI a pus 4 conditii, toate de bun simt insa nu imi este clar cum vor fi atinse tintele propuse. In esenta, este vorba despre intocmirea unui buget multianual care sa fie predictibil si sa nu mai sufere rectificari trimestriale; fondul de salarii ar trebui sa nu depaseasca anul acesta 8% din buget iar pe termen mediu-lung procentul trebuie sa scada (acest lucru presupune adoptarea legii unice a salarizarii bugetarilor dar despre asta se vorbeste de ani de zile); sustenabilitatea pe termen lung a sistemului public de pensii (pensionarii isi pot lua adio de la corelarea pensiei cu salariul mediu pe economie); restructurarea companiilor de stat - multe dintre companii vor fi nevoite sa concedieze oameni si sunt sigur ca vom asista la miscari sociale de amploare (vezi scandalul cu disponibilizarile de la CFR, in care dl. Berceanu trebuie sa se lupte atat cu sindicatele cat si cu PSD). Cred ca in 2-3 ani este imposibila rezolvarea acestor 4 probleme.

Influenta asupra RMO si a cursului valutar: in principiu, calculul ar fi urmatorul: FMI vireaza bani BNR, BNR reduce RMO oferind astfel valuta bancilor pentru a relua creditarea economiei. Ma astept ca BNR sa reduca agresiv RMO in urmatoarele doua luni, nivelul acestor rezerve urmand sa scada de la 40% in prezent la cel mult 35%, diferenta de 5% reprezentand aproximativ €1.5Mld. Pe termen lung (1-2 ani), RMO la valuta le vor egala probabil pe cele in lei, care acum sunt la un nivel de 18%, insa si acestea vor scadea in viitor. Cel putin pentru moment, aceste €1.5Mld vor mai reduce din tensiunea existenta pe leu, nefiind exclus ca in urmatoarele doua luni cursul sa scada sub 4.2 (mai multe aici). Pe termen mediu-lung insa, cursul va fi influentat atat de modul in care va evolua economia Romaniei cat si de perceptia investitorilor straini legata de zona CEE. La sfarsitul anului, cred ca leul se va tranzactiona la un curs mai apropiat de 4 decat de 4.5. Ramane de vazut daca BNR va apara un anumit curs al leului avand in vedere ca cel mai probabil, FMI ii va restrange marja de manevra.

Influenta asupra dobanzilor: in ce priveste dobanzile, este bine de stiut ca ieri, nivelul CDS (Credit Default Swap - costul asigurarii impotriva intrarii Romaniei in incapacitate de plata) a scazut cu 10%, de la 550 de puncte la 500 de puncte. Spre comparatie, pentru SUA, CDS se situeaza la un nivel de 90-100 de puncte iar pentru UK la 150-170 de puncte. Un punct corespunde unui pret de $1000 pentru a asigura un credit de $10 milioane iar aceasta reducere de 10% se traduce indirect printr-o ieftinire a creditelor cu 0.5%. Acordul cu FMI va duce la scaderea primei de risc inclusa in pretul creditelor iar reducerea RMO va ieftini de asemenea dobanzile. Pe de alta parte, este clar ca nivelul actual al dobanzilor la depozite nu va putea fi mentinut si in scurt timp, dobanzile de 6-7% oferite de unele banci, vor deveni istorie.

Una peste alta, nu atat acordul in sine este important, cat mai ales conditiile pe care FMI si UE le-au pus Romaniei pentru a ne acorda acest imprumut si din acest punct de vedere, personal am avut o surpriza foarte placuta. Practic, acest acord nu face altceva decat sa oblige Guvernul sa rezolve niste probleme pe care ar fi trebuit oricum sa le rezolve si asta fara constrangeri deosebite.

Am primit un cec in alb. Acum nu mai depinde decat de noi.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.