Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Cursul leu-euro a coborat puternic, la 4,23

Leul s-a intarit puternic ieri, in a doua parte a sedintei interbancare. Cursul a coborat cu patru bani, pana la 4,23 unitati pentru un euro. Caderea cursului a fost determinata de sentimentul pozitiv al jucatorilor dupa incheierea acordului cu FMI si conditiile nu foarte restrictive impuse Romaniei. La cursul oficial, insa, un euro valoareza astazi 4,27. Cotatia se va mentine intre 4,2 si 4,3 lei/euro in tot acest an, arata economistii Citibank Europe. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a spus ca nu mai este nevoie de deprecierea suplimentara a leului intrucat deficitul de cont curent s-a corectat mult mai repede decat se asteptau oficialii BNR.

Imprumutul de la FMI relanseaza creditarea mai mult pentru consum, nu si pentru imobiliare

Sectorul de creditare va mai creste doar cu 10-15% in 2009, deci nu atat de spectaculos ca in anii trecuti. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, anticipeaza insa ca segmentul imobiliar nu va fi inclus in aceste cresteri. Isarescu a mai declarat ca Banca Nationala va reduce treptat, "extrem de gradual", rezervele minime obligatorii, incepand cu pasivele in valuta. Bancherii solicitasera o reducere semnificativa a acestor rezerve pentru a avea mai multe lichiditati ceea ce ar fi dus, teoretic, la o relansare a creditarii.

Bancile austriece vor continua creditarea in Romania

Opt din cele noua banci-mama austriece cu filiale in Romania au semnat un acord scris cu FMI ca mentin liniile de finantare acordate subsidiarelor de la noi, spun surse Mediafax. Si Banca Nationala vrea sa semneze un astfel de acord in urma caruia va decide reducerea Rezervelor minime in valuta. Intre timp, Raiffeisen Bank a anuntat ca va continua creditarea in Europa de Est. Totodata, statul austriac va face o infuzie de capital la Volksbank, in valoare de un miliard de euro.

Mugur Isarescu: economia Romaniei, pe plus in 2009

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a transmis ieri un semnal pozitiv pentru investitori. El s-a declarat optimist in legatura cu evolutia economiei romanesti in acest an. Mai precis, a spus ca Romania va avea crestere economica pozitiva in 2009, in pofida tuturor scenariilor pesimiste din ultimul timp. Isarescu a explicat ca estimarea FMI de scadere a PIB cu -4% este una preventiva care ar permite mai usor eventuale corectii. Pentru 2010, acordul cu FMI prevede o crestere economica intre 0 si 1%.

Tarom intra pe piata low-cost

Compania aeriana Tarom a anuntat ca introduce bilete de 50 de euro dus-intors pe toate destinatiile externe si de 24 de euro pe cursele interne. Noile tarife concureaza cu cele ale operatorilor low-cost. Prin aceasta, compania incearca sa atraga cat mai multi clienti. Oferta este valabila pentru cei care isi rezerva biletele cu cel putin o luna inainte.

Americanii, disperati din cauza situatiei financiare dificile

Solutie extrema in plina recesiune. Tot mai multi americani isi dau foc masinilor pentru a incasa prima asigurare sau pentru a scapa de plata ratelor. Multe dintre autoturismele distruse in acest fel sunt modele noi, cumparate cu doar cateva luni in urma. In Nevada sunt incendiate zilnic atat de multe masini incat politia le cauta cu elicopterul. Anchetatorii isi dau seama, imediat ca nu este vorba de hoti de masini care nu ar lasa niciodata componente de valoare in autoturism.

Piata imobiliara: americanii vad luminita de la capatul tunelului

Bursa de pe Wall Street a terminat in crestere importanta: Dow Jones a castigat 2,25%, iar Nasdaq 3,80%, dupa mai multe vesti bune privind economia americana. Investitorii se asteapta ca piata imobiliara sa-si revina cat mai curnad din cauza scaderii dobanzii la creditele imobiliare pe 30 de ani la cel mai mic nivel din 1971 si a ieftinirii caselor. Bursa de la Bucuresti a avut ieri cresteri importante. Indicele general a urcat cu aproape 4%. Principalele actiuni europene au incheiat indecis. Pierderile companiilor din sectorul petrolului si cel al utilitatilor au fost compensate de cresteri in domeniile bancar si minier.

Si, din agenda economica a zilei:

Intalnire intre presedintele american Barack Obama si directorii marilor banci

Anuntarea cifrelor consumului pe februarie in Statele Unite

La Bruxelles, conferinta Confederatiei sindicatelor europene privind criza economica