RepublicanaMichele Bachmann(Minnesota) a introdus in Camera Reprezentantilor o initiativa legislativa prin care "se interzice inlocuirea dolarului cu alta valuta". Initiativa lui Bachmann a intervenit in contextul in care oficiali din mai multe state, printre care China si Rusia, au declarat ca sunt favorabili introducerii unei monede unice la nivel mondial ca mijloc pentru combaterea actualei crize financiare.

Un anunt postat pe pagina electronica a politicienei republicane precizeaza: "Ieri (n.red. miercuri), in timpul unei unei audieri in Comitetul pentru Servicii Financiare, l-am intrebat pe secretarul Trezoreriei Geithner daca va denunta eforturile de creare a unei monede globale si el a raspuns fara echivoc ca asa va face. Insa doar dupa o zi, secretarul Geithner a pus problema din nou pe masa. Vreau sa stiu care dintre variante e cea corecta. Americanii au dreptul sa stie asta".

In timpul audierilor din Congres de luni, secretarul Trezoreriei si seful Federal Reserve, Ben Bernanke, au respins ideea crearii unei monede globale unice. Joi insa, in timpul unei declaratii facute la Council on Foreign Relations, Geithner a sugerat ca este "deschis acestei idei".

Ideea introducerii unei monede globale a fost exprimata, pentru prima data, de presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, care a cerut in urma cu doua saptamanai crearea "acmetalului". Ulterior, Rusia a solicitat crearea unei monede supranationale de rezerva, care sa fie emisa de institutiile internationale ca parte a planului de reforma a sistemului financiar global. Prevederea apare in lista de prioritati a Kremlinului pentru summitul G20, care va debuta la inceputul lunii aprilie, la Londra, iar Rusia sustine ca Fondul Monetar International ar trebui sa studieze posibilitatea crearii unei monede de rezerva, prin extinderea listei de monede de rezerva sau prin utilizarea Drepturilor Speciale de Tragere - DST - ca "moneda de rezerva acceptata de intreaga comunitate internationala".

La inceputul acestei saptamani, Banca Centrala a Chinei a propus inlocuirea dolarului ca valuta internationala de rezerva cu un nou sistem global controlat de FMI. Intr-o nota postata pe site-ul Bancii Populare a Chinei, Zhou Xiaochuan, guvernatorul institutiei, afirma ca scopul acestei propuneri este crearea unei valute de rezerva "deconectata de natiuni individuale si care se poate mentine stabila pe termen lung, inlaturand astfel deficientele create de folosirea unor monede bazate pe emisie monetara".