Pana la sfarsitul anului, inflatia ar putea depasi, in Rusia, nivelul planificat de 13-14%, a declarat duminica vicepremierul Serghei Ivanov. "Sincer, riscuri exista. Ceea ce nu inseamna, totusi, ca inflatia va sari cu siguranta de pragul fixat. In schimb, asta inseamna ca guvernul si toate celelalte institutii ale puterii trebuie sa promoveze o politica macroeconomica echilibrata", a precizat el, citat de publicatia electronica Vzgliad.

"Nu putem pune in functiune tiparnita de bani, nu vom recurge la aceasta solutie, pentru ca, asa cum a spus seful executivului, ar fi o politica iresponsabila", a continuat Ivanov. "In acelasi timp, a adaugat el, un nivel ridicat al inflatiei conduce inclusiv la o scumpire a resurselor de creditare".

Potrivit precizarilor sale, la un nivel al inflatiei de 13-14%, un credit accesibil pentru o intreprindere medie poate fi obtinut la o dobanda de 20%.

Restructurarea datoriilor se va incheia la toamna

Restructurarea datoriilor bancilor si companiilor ruse s-ar putea finaliza pana la toamna, afirma consilierul prezidential Arkadi Dvorkovici, citat de ITAR-TASS. "Nimic nu impiedica realizarea acestui deziderat. E posibil si mai devreme, dar toamna este o perspectiva mai reala", a explicat oficialul de la Kremlin, potrivit caruia incheirea acestui proces va marca atingerea punctului minim al crizei.

Solicitat sa spuna la cat se ridica datoriile, Dvorkovici a evitat un raspuns direct. "Cifra de 10% poate fi corecta, dar poate fi si incorecta. In ultima instanta, nu cifra este, in acest caz, factorul cel mai important". "Este evident ca pentru depasirea problemelor care se vad, mijloacele acumulate la buget plus mijloacele Bancii centrale sunt suficiente", a spus el.

Presa rusa a relatat, citand surse mai mult sau mai putin oficiale, ca nivelul datoriilor restante ar putea fi de 10%, din care 3,1% revin sectorului bancar, iar alte 4,1% sunt datorii la creditele eliberate persoanelor fizice.

Guvernu Rusiei pregateste un program pentru fermieri

Pana atunci, Guvernul Rusiei pregateste un program pentru construirea a 3.000 de ferme familiale. Cei care vor sa intre in astfel de afaceri vor beneficia de utilaje si de un credit special pe 15 ani pentru amenajarea unei ferme de 100 de vaci, prin compania Rosagrolising, a anuntat prim-vicepremierul Viktor Zubkov, citat de Ria Novosti.

"Va fi cu totul alt nivel de munca. Si cred ca realizarea acestor proiecte va permite ca produsele sa fie vandute mai ieftin", a estimat el, subliniind, in acelasi timp, necesitatea reducerii la maximum a timpului birocratic pentru obtinerea tuturor aprobarilor si a imprumutului acordat.

"Pana la cel mult 30 de zile, in conditiile in care o societatea comerciala trebuie sa astepte si pana la trei luni pentru a putea incasa banii. Fara indoiala, este o debandada, careia trebuie sa i se puna capat", a mai spus el.

Rusia propune cresterea resurselor FMI pana la 1.000 miliarde dolari

Pe plan extern, Moscova se pronunta in favoarea maririi resurselor Fondului Monetar International, tinand cont de necesitatea reformarii institiilor financiare in urmatorii doi-trei ani.

"Este nevoie de resursele FMI, dar asigurarea lor trebuie sa fie corelata cu reformele", a declarat consilierul presidential Arkadi Dvorkovici.

In opinia sa, FMI ar avea nevoie de o suma cuprinsa intre 500 de miliarde si 1.000 de miliarde dolari, relateaza publicatia electronica Vzgliad.