Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro de Vineri, 3 Aprilie 2009

Descarca emisiunea in format MP3

Castiguri importante pe bursele mondiale

Bursele din intreaga lume au inchis cu motoarele turate in urma masurilor luate la summitul G20 menite sa scurteze recesiunea si sa salveze locuri de munca. Wall Street-ul a incheiat, aseara, in crestere puternica. Indicii principali s-au apreciat in jur de 3 procente. Si marile burse europene au terminat in urcare cu pana la 6%. Castigul a fost important si pe bursa de la Bucuresti: 4,7%.

G20 - cel mai mare plan coordonat de relansare economica

Liderii celor mai puternice economii ale lumii au anuntat alocarea rapida a peste 1.000 de miliarde de dolari pentru redresarea economiei mondiale. Cei mai multi dintre acesti bani vor fi acordati prin intermediul FMI, pentru care s-a decis triplarea resurselor. In plus, statele G20, vizeaza cresterea PIB-ului mondial cu patru procente pana la sfarsitul lui 2010, prin programe concertate de 5 trilioane de dolari. Totodata, liderii G20 au cazut de acord sa fie luate masuri care sa duca la disparitia paradisurilor fiscale si in general la o reglementare mai stricta a sistemului financiar global.

Patru tari europene pe lista paradisurilor fiscale

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica s-a conformat deciziilor G20 si a publicat aseara o noua lista cu paradisuri fiscale. In document sunt mentionate inclusiv tari europene precum Austria, Belgia, Elvetia sau Luxemburg. Noile nume se adauga la lista celor 32 de state sau teritorii identificate ca paradisuri fiscale incepand din anul 2000.

O noua era pentru agentiile de rating

Agentiile de rating s-au aflat in prim-planul atentiei liderilor summit-ului G20 care au decis ca acestea sa se supuna unui cod international de bune practici pentru a evita conflictele de interese. Multe dintre agentiile de evaluare fusesera criticate sever dupa izbucnirea crizei pentru ca au atribuit note bune unor institutii si actiuni care s-au dovedit foarte riscante. In plus, au fost acuzate ca au fost platite chiar de catre cei pe care ii evaluau.

Institutii de credit capitalizate de bancile mama inca din februarie

Mai multe societati internationale de credit, si-au capitalizat subsidiarele din Romania, chiar si inainte de discutiile privind un imprumut de la FMI. In incercarea de a castiga piata, ele nu au considerat riscul de tata chiar asa de mare. Astfel grupul financiar portughez Millennium si cel elen National Bank of Greece au injectat inca din februarie in sucursalele lor din tara aproape 80 milioane euro. Capitalizarea a fost aproape tripla fata de aceeasi luna din 2008. Majorari de capital s-au inregistrat si la Romstal Leasing si Allianz Direct, agent de asigurare.

Banca pentru constructorii romani

Sindicatele si patronatele din constructii vor sa infiinteze o banca a constructorilor care sa finanteze proiectele in acest sector. Capitalul ar urma sa fie acumulat din piata interna, de la constructorii romani. Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii estimeaza ca doua treimi din cei 380.000 de angajati in domeniu vor fi disponibilizati, daca nu se rezolva problema finantarilor.

Marea Britanie: creste pretul locuintelor pentru prima data in ultimele 16 luni

Pretul mediu al caselor din Marea Britanie a crescut cu aproape un procent luna trecuta, potrivit datelor Societatii britanice a Constructiilor. Este pentru prima data, dupa un an si patru luni, cand se inregistreaza scumpirea locuintelor. In februarie preturile isi continuasera trendul descendent cu o scadere de 2 procente. Analistii spun ca este prea devreme pentru a spune ca s-a depasit momentul critic pe piata imobiliara.

Leul, pe apreciere, contrar evolutiei valutelor din regiune

Leul a ramas si ieri pe apreciere fata de moneda europeana. Cursul oficial pentru astazi este de 4,219 unitati pentru un euro. Si dolarul american s-a depreciat, pana la 3,17 lei. Pe plan international, euro s-a apreciat, ieri, cu peste 1% fata de dolar, dupa decizia Bancii Centrale Europene de a reduce dobanda cheie cu doar 0,25 puncte procentuale, mai putin decat se asteptau economistii.

Si, din agenda economica a zilei:

La Praga, reuniune a ministrilor Economiei si Finantelor din UE

In Statele Unite se anunta cifrele somajului pe luna martie