Pe scurt, in proiectul Ordonantei de Urgenta la care ne referim, prevederile controversate se gasesc la "Capitolul II - masuri in domeniul politicii fiscale". Mai concret, este vorba despre Articolul 18 modificat - legat de impozitul pe profit minim, care stabileste o cota minima anuala de 6.500 de lei, articolul 34 care detaliaza cotele pe trimestre si articolul 107 - impozitul pe veniturile microintreprinderilor, care stabileste aceeasi cota, de data aceasta aplicata la venituri.
Masura legata de impozitul pe profit loveste activitatile de servicii, consultanta, turism, arhitectura, comert, transporturi, tranzactii imobiliare.
Prima chestiune pe care nu o intelegem este una de principiu: motivul declarat, al introducerii acestui tip de impozit, este ca sunt multe firme care declara pierderi, in mod premeditat sau nepremeditat, ele fiind sustinute, practic, de catre cele care platesc constiincioase impozite pe venit/profit. Asadar, trebuie taxate si cele dintai cu niste sume minime. OK. Ce ne facem insa cu firmele care chiar lucreaza <<pe bune>>, de exemplu contabili, consultanti, chiar mici intreprinzatori din turism, cu venituri reduse, care activeaza totusi in conditii decente?
Iata numai 3 exemple oferite chiar de cititorii nostri:
- radu (anonim) considera ca se va face evaziune fiscala: "Mai la obiect, la plafoanele preconizate acum, masura nu ii va afecta decit pe cei pentru care micro-intreprinderea reprezinta o sursa suplimentara de venit. Este prin urmare probabil ca majoritatea vor incepe sa lucreze la negru sau, in cazul fericit, se vor aronda la o firma mai mare care sa le emita facturile in schimbul unui comision. Venituri suplimentare la buget: negative. Evaziune fiscala la cei care muncesc peste serviciul de baza: foarte aproape de 100%".
- mozzy [anonim] a spus: "eu sunt unul din cei care are firma doar ca să poată taia o factură și să facă un contract legal. Această lege însă mă obligă să o închid si să renunt la clientii care doresc factură. Simplu. Pentru că veniturile pe această firmă sunt sub 3.000 de euro anual, ar însemna ca toți banii să se ducă la stat si la contabil. Mulțimesc, ideea este genială, nu cumpăr că e prea scumpă. Probabil că îmi voi deschide firmă în Bulgaria sau Ungaria"
- adrian [anonim] intreaba: "cum poti impozita un an intreg o pensiune cu cateva camere la mare? ce face atunci firma respectiva? se dizolva, trece pensiunea pe persoana fizica si nu mai plateste niciun impozit?"
Europarlamentarul Daniel Daianu a explicat, in cadrul unei intalniri online gazduita de HotNews.ro ca nu este logic sa fie "pedepsiti" cu totii: "Sunt doua logici care intra in coliziune: una care ar sustine demersul guvernului. Prima: ca este inexplicabil de ce intreprinderi care isi desfasoara activitatea de ani de zile reusesc sa se mentia totusi pe linia de plutire, desi nu inregistreaza totusi profit, mai ales ca sunt in zona lucrativa. Alta logica, care a starnit in mod firesc reactii negative din partea micilor intreprinzatori: daca exista intreprinderi ce nu se achita de obligatii fata de fisc, fata de stat, inclusiv prin faptul ca oculteaza profiturile prin incarcarea cheltuielilor, aceasta nu ar justifica si pedepsirea celor care in mod obiectiv nu platesc, fie pentru ca au dificultati vremelnice, care se pot traduce fie in profit insignifiant, fie in pierderi", a spus Daianu.
Alta chestiune pe care nu o intelegem este de ce, daca se constata ca anumite firme sunt problematice, nu se concentreaza eforturile pe identificarea acestora, mai degraba?
Astazi au avut loc la Finante discutii pe marginea proiectului amintit. Se vehiculeaza acum niste variante mai nuantate, in urma dezbaterilor cu patronatele si sindicatele: spre exemplu, stabilirea unor sume fixe de impozitare in functie de cifra de afaceri. (Vezi declaratiile oamenilor de afaceri pentru HotNews.ro)
Am inteles ca Ministerul de Finante a lucrat cu niste experti la acest proiect. Solicitat sa comenteze informatiile vehiculate "pe surse", saptamana trecuta, Pogea a spus la o conferinta (citez din memorie) ca, dupa ce Ministerul, impreuna cu specialistii, vor incheia analizele pe acest subiect, va fi gasita varianta cea mai buna si va fi anuntata.
Ceea ce, din nou, nu intelegem: de ce nu s-a gasit varianta cea mai buna inainte sa fie transmis documentul spre consultare partenerilor sociali. Sa nu fi anticipat Ministerul reactia intreprinzatorilor? Stim ca este graba mare pentru venituri la buget dar, judecand dupa dezastrul anticipat de cei care au comentat articolele pe acest subiect, greu de crezut ca scopul va fi atins.
Daniel Daianu, in cadrul interviului amintit mai sus, a mai sublinat si alte posibile efecte colaterale negative: "intr-o perioada de criza, numarul intreprinderilor mici si mijlocii care sufera, uneori amarnic, creste in mod substantial. A le impune in asemenea circumstante o povara suplimentara prin politica fiscala este greu de explicat, mai ales ca, daca vorbim despre combaterea crizei, aceasta nu se poate rezuma doar la contabilitatea finantelor publice, ci si la protejarea locurilor de munca in economie".
Nu poti veni cu asa o idee si sa mai ramai ministru in tara asta .
Afara tradator de tara ce esti . Ai falimentat combinatul siderurgic , acu vrei sa falimentezi Romania.
Ei ce fac pentru banii astia? Avem invatamant mai bun, avem sanatate mai buna?
Sa ii vad ca misca ceva in domeniu ala si pe urma sa vina sa-mi ceara banii nemeritati.
As plati si impozitul asta, dar asa cum i-am spus unei dudui de la BancPost (care ma punea sa platesc de 2 ori dobanda si taxa de administrare) , EU CE PRIMESC DE BANII ASTIA???
Ce imi da statul mie de 6500Ron? Concluzia? Trebuia sa ma fac PFA si gata! Ce mi-o fi trebuit firma? Da lasa ca ne aducem aminte de ei la alegeri!!!
numai l;a evaziune va sta capul?
si cele trei exemple din articol tot asta aratau ca fac... sa va fie rusine, unii muncesc cinstit si mai stau si la mila patronilor pentru o bucata de paine, altii numai la furat l e gandul...
cum apare o lege, cum cauta solutii de eludare a ei...
Sa zicem ca e nevoie de mai multe incasari la buget. Cota unica "nu trebuie" ridicata de ochii lumii ca sa se poata spune: "am pastrat cota unica neschimbata". Si se introduc alte impozite din ce in ce mai absurde.
Este insa in aceasi logica: 16% la toata clasa. Daca ar fi sa ridicam ar fi 17 sau 18 iarasi la toata clasa.
Nu exista insa nici un motiv ca tuturor sa le fie ridicat impozitul. De ce sa nu platesca 17 sau 18% angajatii si firmele cu venturi mari, iar firmele cu preofite mici doar 15 sau 10%??? nici un singur motiv!!!
Din contra exista toate motivele ca angajatii cu salarii mici si firmele cu profit negativ/zero/foarte mic sa nu plateasca nici cota unica. Sa plateasca o cota mai mica sau nimic. Important e sa ramana in economia alba, si sa plateasca asigurarile sociale, alte taxe platesc oricum.
Cota unica sau impozitul forfetar nu este folosit nici in SUA nici in Marea Britanie.
problema este ca se incearca o evitare a evaziunii fiscale pentru ca organele abilitate nu sunt capabile sa-si faca treaba.
nu sunt de acord cu impozitare forfetara la firmele fara activitate, pentru ca este japca.
impozit pe profit departajat nu va rezolva problema evaziunii, dar impozit forfetar departajat (stabilit in functie de cifra de afaceri)
iarasi nu sunt adeptul unei departajari dar sincer nu vreau ca micul intreprinzator cu o cifra de afaceri mica sa plateasca aceeasi suma cu o firma de 15 ori mai mare.
per total, ideea de impozit forfetar este buna, solutia lor ca de obicei este foarte proasta.
daca anu trecut tariceanu nu fura tot ce prindea alta era situatia acum
patriciu antonescu tariceanu la puscarie cu ei
Linkul : Petitie Online - Petitie: "Spuneti NU initiativei Guvernului de a impozita lunar microintreprinderile cu minim 540 de lei"
Asa ceva nu se poate. Nu este posibil asa o crima economica. Oamenii nici nu pot sa mai spere sa-si inceapa o afacere in Romania pentru ca au de platit taxe peste taxe fara sa fi inceput sa deschida firma. Te taxeaza doar pentru intentia de a-ti deschide o firma si crearea de locuri de munca si valoare economica in tara.
Ei cu Bmw -urile , iar noi .....
http://www.petitieonline.ro/petitie-p48923053.html
Nu mai pot si nu voi mai putea firma mea are o cifra de afaceri uriasa dar un adaos de 2-3% in scadere ....... Cifra de afaceri este doar o cifra si adaosul este cu totul si cu totul alta mancare de peste.....
Le multumim si le uram sa mai fie la conducere peste 6 luni un an cand vor avea un faliment generalizat si incasarile la buget se vor face pe taxa de cershit in strainatate........
Toate cele bune
Si faliment placut.......
Asa e.
Eu zic sa ii dai afara pe aia 5 iute - ca macar asa trezim populatia sa votam un alt partid.
Know-howul pastreaza-l si iesi din afaceri pana dupa ce se schimba aceasta lege cretina.
Do it.
Si spune-le si cine le-a tras-o.
De ce nu ?
Pai asa pot veni maine sa zica ca pun un impozit forfetar de, sa zicem 2000 euro, pe cladiri, la persoane fizice - indiferent ca stai intr-o amarata de garsoniera sau intr-o vila de 15 camere, plateste frate 2000 de euro, sau 20.000 sau cat vrea muschiu lui pogea...
PS. Va rog scuzati limbajul, dar chiar nu pot sa cred ca asa ceva se intampla intr-o tara UE
- atragem mai mulţi clienţi
- vindem mai des clienţilor vechi, fideli
- vindem mai scump
Încasările unei ţări se pot mări cu următoarele două strategii:
- mărim taxele
- mărim numărul plătitorilor de taxe
Momentan România ar trebui să se străduie cu toate instrumentele posibile, să ajute la dezvoltarea intreprinderilor existente şi la înfiinţarea celor noi.
Rezultatul acestora va aduce mai mulţi bani în casă.
STAU SI MA INTREB OARE ASTIA FAC CE VOR IN TARA ASTA??? OARE NOI NU AVEM NIMIC DE SPUS??? MULTI ISI VOR PIERDE LOCURILE DE MUNCA!!!
Si in alta ordine de idei, sint perfect de acord cu un antevorbitor care sublinia ca e doar o tehnica de sales si o perdea de fum, aruncam gogoasa, dupa care le facem 'favorul' si mai lasam de la noi, ajungind de fapt la cifra care au dorit-o initial...
De cate ori ati auzit pana acum de responsabili din structuri de stat pedepsiti pentru utilizarea unor fonduri bugetare pentru alte destinatii?
Citez dintr-in blog:
Impozitul forfetar este o noua sugrumare a economiei, o piedica pusa celor care au curaj, o noua directie sigura spre o globalizare impusa de altii, o tona de lehamite pe un stat care nu face decat sa ia, fara sa ofere nicio perspectiva in schimb.
Mai mult, toti intreprinztorii care pierd sa fie impozitati co o cota de 16% pe pierdere cam asa: ai pierderi de 1000 de eur pe an, bun! Paletsti 16% x 1000 EUR = 160 eur impozit.
Ai pierdere de 1,000,000 EUR pe an? Foarte bine, capitalist imputzit care sorbi sangele statului si de dai ranit ca pierzi! Sa plateasca 16% x 1 milion EUIR = 160,000 EUR impozit pe pierderea asta, pe an.
Se introduce si impozitul pe faliment: daca nu mai poti plati furnizorii, sa fii voinic! Impozit forfetar 6000 EUR pe faliment!
Sa luam si de la mame si sa am celor fara copii, sa luam de la handicapati si sa-i dam lui becali, sa luam de la taranii fara pamant si sa dam la ministerul agriculturii, pentru cei cu mult pamant.
Sa luam de la someri, sa dam celor care lucreaza si, apoteotic si sublim, intr-un orgasm pogeatic:
SA LUAM DE LA VII SI SA DAM LA MORTI!
Aleluia!
Robin Hood ne facem cu toti , prin paduri fratilor sila furat , acolo ne trimit astia , sa vezi ce are sa le creasca cotele lichididatorilor , ( sa nu credeti ca e ieftin sa inchizi o firma)
dar la fel de corect este si faptul ca sunt foarte multe firme, specializate pe diverse servicii, comert, consultanta(contabilitate), turism, care inregistreaza pierderi an de an, care cauta tot felul de metode sa "traga in piept statul, inclusiv salariatii,...
nu este afacere fara profit, nu poti face o afacere si sa mergi ani la rand in pierdere, pe banii cui functioneaza?
aceste firmulite au patroni cu limuzine, vile, etc.,cum le justifica daca ele inreg pierderi?
nu este cusuta cu ata alba?
nu ne furam singuri caciula?
eu oricum sunt de acord cu desfiintarea multor firme, de interpusi, care in afara de adaosuri si comisioane nu fac nimic...
Astfel, de milenii, aici la noi in Ardeal, cine iti da de lucru se cheama stapan iar cel care presteaza la porunca se numeste argat sau sluga. In prezent, caracere printre care ma numar si eu, respingem siguranta calduta a unui serviciu platit, expunandu-ne vitregiilor economiei de piata in stil dambovitean, din varii motive, printre care unul nu lipasit de greutate este si iubirea de libertate. In momentul in care Onor. guvernul Romaniei, prin vocea inteligenta a ministrului Pogea imi impune cat sa lucrez lunar, se cheama ca a devenit stapanul meu iar eu am trecut la stadiul de sluga, ceea ce nu se va intampla ! In concluzie, imi dizolv, cu incepere de la 1 MAI a.c. firma cu care m-am chinuit din '92 si voi ingrosa randurile celor care sunt in cautare de solutii, foarte probabil voi inregistra o firma in vecini adica in Ungaria ca e mai aproape. Aferim, domnilor guvernanti, sa va fie...