Economia Uniunii Europene s-a contractat cu 1,5% in ultimul trimestru al anului trecut fata de perioada iulie-septembrie, in vreme ce in zona euro PIB-ul a scazut cu 1,6%, potrivit datelor Eurostat. In cel de-al treilea trimestru din 2008, economia s-a comprimat cu 0,3% in ambele zone.

Comparativ cu ultimul trimestru al anului 2007, economia UE s-a contractat cu 1,4% in ultimele trei luni ale anului trecut, iar cea a zonei euro cu 1,5%.

Datele Eurostat arata ca economia Slovaciei a inregistrat cea mai mare crestere in perioada octombrie-decembrie (2,1%) comparativ cu trimestrul anterior, urmata de Cipru (0,6%), Grecia (0,3%) si Polonia (0,3%). Eurostat nu prezinta date privind evolutia trimestriala economiei romanesti, insa, comparativ cu ultimele trei luni din 2007, Romania a avut un avans economic de 2,9%.

La nivelul UE, in ultimul trimestru al anului trecut consumul populatiei a scazut cu 0,4%, iar investitiile s-au diminuat cu 3,3%. In acelasi timp, exporturile au scazut cu 6,1%, iar importurile cu 5,0%.