Economistul sef al Bancii Centrale Europene a criticat marti decizia G20 de a majora resursele Fondului Monetar International (FMI) prin emisiunea de Drepturi Speciale de Tragere (DST), potrivit AFP. Si alti economisti si-au aratat rezervele fata de aceasta decizie, fiind de parere ca va duce la cresterea masei monetare si va alimenta inflatia.

"Este o pura creare de bani", a declarat Juergen Stark cotidianului german Handelsblatt.

"Nici un studiu nu a stabilit daca este nevoie de lichiditate suplimentara la nivel mondial. De obicei este nevoie de mult timp pentru a studia astfel de lucruri", a mai spus acesta.

La inceputul acestei luni, liderii celor mai industrializate 20 de state au decis la Londra sa tripleze fondurile disponibile pentru FMI, la 560 miliarde de euro (750 miliarde de dolari). Majorarea include 250 miliarde de dolari, ce vor fi stransi prin emiterea de Drepturi Speciale de Tragere.

Pe langa Stark, si alti economisti germani si-au aratat rezervele fata de aceasta decizie, fiind de parere ca va duce la cresterea masei monetare si va alimenta inflatia, dupa trecerea crizei economice.