Premierul Emil Boc a declarat, marti, pentru Radio Romania Actualitati: "eu cand am pus in discutie ca o idee devansarea lui 2014 ca aderare la moneda euro, eu am fost ironizat spunand ca nu stiu ce vorbesc. Acum se ajunge la ceea ce am spus. Cu cat Romania ajunge mai repede in zona euro cu atat este mai bine pentru toata lumea. Si pentru romani si pentru economie"

Fragment din interviul acordat Radio Romania Actualitati (sursa www.gov.ro)

Realizator:Presa citeaza astazi un responsabil al FMI sugerand ca aderarea mai rapida la euro ar scuti din problemele create de criza economica. Se pune problema in acest fel ?

Emil Boc: Eu cand am pus in discutie ca o idee devansarea lui 2014 ca aderare la moneda euro, eu am fost ironizat spunand ca nu stiu ce vorbesc. Acum se ajunge la ceea ce am spus. Cu cat Romania ajunge mai repede in zona euro cu atat este mai bine pentru toata lumea. Si pentru romani si pentru economie.

Realizator: Credeti ca este realista devansarea termenului ?

Emil Boc: Eu deocamdata vorbesc de 2014. Nu stiu cum evolueaza aceasta criza economica, nu stiu exact ce impact va avea pe formatul macroeconomic, dar ar fi ideal sa ajungem in zona euro mai repede, pentru ca economiile care au moneda euro sunt protejate din toate punctele de vedere. Ganditi-va numai la ceea ce inseamna returnarea imprumuturilor. Una este sa ai de returnat un imprumut unde platesti o rata de 300 de euro pe luna la un curs de 4 lei sau alta este sa returnezi la 6 lei sau la mai mult. Va dati seama ca toata economia se duce din decor.

Realizator: Celelalte voci spun ca ar creste toate preturile.

Emil Boc: Nu. Nu este o legatura directa intre acest lucru.

Realizator: Ca asa s-ar fi intamplat in toate tarile care au intrat in zona euro.

Emil Boc: Nu. Nu este o legatura directa intre acest lucru, iar economia care este fundamentata pe euro beneficiaza de ceea ce majoritatea tarilor din UE au ca stabilitate macroeconomica. Eu cred ca orizontul nostru trebuie sa fie de a indeplini in 2014 aderarea la moneda euro.

Realizator: In niciun caz mai tarziu.

Emil Boc: In niciun caz mai tarziu. Si daca va fi posibil sa putem devansa ar fi foarte, foarte bine. Obiectivul Guvernului este sa poata face pasii necesari.

Realizator: Am putea indeplini criteriile de performanta economice ?

Emil Boc: Aici inca astept sa vedem cum se misca economia in aceasta criza mondiala pentru ca sunt niste conditii standard pe care trebuie sa le indeplineasca orice tara ca sa poata intra in zona euro. Aceste lucruri depind si de modul in care aceasta criza economica mondiala se va sfarsi mai repede sau mai tarziu. Acum, in gluma fie spus, vad ca sunt foarte multi analisti care dau solutii cum sa iesim din criza. Intrebarea mea este: "Unde au fost atunci cand a aparut criza si nu au prevenit-o?".

Pentru ca acum sunt foarte multi care dau solutii la boala, dar nu au fost in stare sa prevada boala. S-a discutat la nivelul CE o asemenea teza cand foarte multi lideri de stat erau oarecum ingrijorati de tot felul de previziuni unele mai negative decat altele din partea unor agentii, structuri care nu au fost in stare sa prevada. Dar acum sunt foarte buni specialisti in evaluarea modului cum sa depasim criza. Daca am avea o solutie unica de rezolvare a crizei fiti sigur ca ar aplica-o toata lumea si ar fi una castigatoare.