In luna ianuarie, FMI a avertizat ca totalul pierderilor pe care bancile si societatile de asigurari din SUA le vor inregistra datorita crizei vor ajunge la $2,2 mii de miliarde pana anul viitor insa conform Timesonline, FMI se pregateste sa creasca aceasta cifra la $3,1 mii de miliarde in noul raport despre starea economiei mondiale care va fi publicat in 21 aprilie, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Acestor $3,1 mii de miliarde li se vor adauga inca $900 de miliarde ce vor reprezenta pierderi marcate de entitatile comerciale din Europa si Asia si in acest fel, la sfarsitul anului viitor suma totala se va ridica la $4 mii de miliarde.

Trebuie spus ca pana in acest moment, scaderea valorii activelor a adus pierderi de aproximativ $1,3 mii de miliarde ceea ce inseamna ca din punctul de vedere al FMI, momentul cel mai greu al crizei nu a trecut, ci urmeaza sa vina in lunile urmatoare.

Daca pana acum, pierderile au fost generate in principal de piata imprumuturilor sub-prime, de acum incolo bancile vor incepe sa aiba probleme si cu detinatorii de credite ipotecare, comerciale si de carduri de credite.

Datorita situatiei economice dificile (somajului in primul rand), debitorii vor avea probleme sa ramburseze creditele si pentru a va oferi cateva cifre, va spun ca in SUA, o casa din 400 este scoasa la licitatie de catre banci, peste 6% dintre cei care detin credite ipotecare au ramas in urma cu plata ipotecii, iar numarul detinatorilor de carduri American Express care inregistrau intarzieri la plata in ianuarie a ajuns la 8,3% din total.

Romania este deocamdata ferita de asemenea probleme din moment ce creditarea se afla doar la inceput, insa sunt convins ca nivelul creditelor neperformante va creste de la 2% in acest moment la minim 3,5-4% in lunile urmatoare, respectiv de la 1 miliard de euro la minimum doua miliarde.

Privind Top 300, am vazut cine a castigat cel mai mult de pe urma avantului economic inregistrat in ultimii ani, iar in 2009 vom vedea cat de solida a fost aceasta crestere si cine vor fi cei care vor disparea din peisaj. Din pacate (sau din fericire), vom avea si noi falitii nostri.

Citeste si comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas.