Printr-o modificare a directivei privind intarzierea efectuarii platilor catre intreprinderi, Comisia Europeana a introdus, ca regula, obligativitatea achitarii facturilor de catre autoritatile publice in termen de 30 de zile. "In caz contrar, vor fi obligate sa plateasca dobanzi, o compensatie pentru costurile de recuperare si o compensatie forfetara de 5% din suma datorata, care se aplica din prima zi de intarziere", arata comunicatul transmis de catre Bruxelles.

"In anumite cazuri justificate in mod corespunzator, termenele de plata pot fi prelungite", se mai precizeaza in comunicat.

Alte prevederi introduse in directiva modificata:

  • Libertatea contractuala va fi respectata in relatiile intre intreprinderi dar, in caz de intarziere, acestea vor avea dreptul sa solicite dobanzi pentru intarzieri in efectuarea platilor si o compensatie pentru costurile de recuperare.
  • Regulile referitoare la contractele extrem de inechitabile au devenit mai stricte.

"Aceasta propunere vizeaza imbunatatirea fluxurilor de numerar ale intreprinderilor europene, care sunt deosebit de importante intr-o perioada de recesiune economica. De asemenea, ea are drept obiectiv favorizarea bunei functionari a pietei interne, prin eliminarea obstacolelor in calea tranzactiilor comerciale transfrontaliere datorate intarzierilor in efectuarea platilor.", mai arata documentul transmis de Comisia Europeana.

Mai multe detalii despre Directiva in domeniul intarizierii platilor catre intreprinderi pot fi gasite aici.