Germania analizeaza infiintarea unei banci toxice, pentru ca statul sa poata prelua credite neperformante in valoare de sute de miliarde euro, au declarat surse avizate citate de Reuters, potrivit NewsIn. O alta sursa, implicata direct in aceasta problema, a spus ca autoritatile analizeaza perspectiva unei banci toxice "intr-un plan mult mai radical decat se estimeaza" pentru a reabilita Hypo Real Estate si alte banci de stat, precum Commerzbank.

Crearea unei banci toxice ar fi cea mai radicala masura luata de o economie mare, in incercarea de a combate cria financiara, ce a inceput cu o prabusire a preturilor la proprietati si a dus la inghetarea creditarii.

In cazul infiintarii unei banci toxice, bancile ar desprinde creditele problematice in vehicule separate de investitii, ce ar fi gestionate centralizat, sub protectia garantiilor de stat, pentru a evita deprecierea de active pana la incheierea crizei. Masura ar reduce presiunile asupra bilanturilor contabile ale bancilor si ar face mai usoara reluarea creditarii.

Prin aplicarea acestui plan, guvernul german ar merge mai departe decat cel din Marea Britanie, care a hotarat ca bancile sa raspunda in continuare de creditele neperformante, oferind protectie in caz de pierderi extrem de mari.

Statele Unite au evitat formarea unei banci toxice, incercand in schimb sa atraga investitorii si sa sustina cererea de cumparare pentru creditele bancare. Numai Irlanda, una dintre cele mai mici si mai afectate tari din Europa, a adoptat modelul bancilor toxice, pentru a prelua active de 80-90 miliarde de euro.

Analistii din cadrul JP Morgan au calculat ca Commerzbank, Deutsche Postbank, Hypo Real Estate si Aareal Bank detin active toxice de circa 93 miliarde de euro si ar putea inregistra pierderi din deprecierea activelor de 34 miliarde de euro.