De pe HotNews am aflat ultima declaratie a Ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea. La ora cand citesc eu sunt 62 de comentarii. Negative. Declaratia suna cam asa:

"Daca nu poti plati nici macar 500 de euro la stat, anual, inchide! Nu avem de unde plati investitiile si nu avem cum sa luam alte masuri economice daca firmele nu-si platesc taxele"

De ce se foloseste ca moneda Euro? Asta e un amanunt de coloratura. Cererea ca o firma sa plateasca un impozit trebuie sa aiba in spate un calcul economic. O explicatie rationala. De ce 500 si nu 400 sau 600. Oamenii astia scot cifrele din burta si fac din ele legi. Si noi trebuie sa platim.

Sa-mi arate Ministrul Pogea ce bani scoate in urma acestei masuri, care este estimarea fata de numarului de someri pe care-i produce masura respectiva, costurile pe care le implica acesti someri, numarul de firme inchise si, mai ales, scopul acestor bani.

In martie a crescut numarul somerilor cu 35.000. De la Khris am luat poza cresterii creditelor restante. Cele restante de peste 90 de zile au facut explozie. Si sunt in proportie directa cu numarul de someri. Care someri provin din randul firmelor private. Cresterea numarului de someri pune presiune pe Buget. Guvernul pune iar presiune pe firmele private care dau afara oamenii care pun presiune pe Buget, suntem deja la a doua rotatie in acest cerc vicios. Prima a fost blocarea platilor timp de trei luni de catre Stat. Acum suntem la cresterea taxelor.

Amanarea platilor in Agricultura o sa duca la pierderi de 200 milioane Euro. Prima rotatie. Se pun taxe aberante pe carnea de miel. A doua rotatie. Practic un domeniu de care ar trebui sa tinem cu dintii este ingropat prin incompetenta si suprataxare. Ca sa nu murim de foame si sa importam mancare pe Euro.

Presiunea pe economia privata, banci, prin cresterea restantelor corelata cu numarul de someri, numar care a crescut din septembrie 2008 cu 45 de procente, conduce la blocarea creditelor. Productie este descurajata prin suprataxare si lipsa creditarii, consumul prin aceeasi metoda. Toate aceste masuri nu pot conduce decat la cresterea economiei la negru si plecarea investitorilor, care deja pleaca din cauza intarzierilor la restituirea TVA. Si la scaderea veniturilor la Buget. Cand efectele acestei a doua rotatii se vor incheia Pogea o sa fie iar fara bani dar cu o economie privata si mai slaba.

N-o sa-i ramana decat tiparnita si atunci presiunea pe cursul de schimb devine enorma. Sa vedem daca-i ajung banii de la FMI. Cu tristete trebuie sa spun ca masurile luate nu pot conduce decat la adancirea crizei. Unde sunt cele 10 miliarde de investitii. Cand ajung in economia reala? Ce face Ministrul Videanu?

Prin vara incepem rotatia a treia, cea fizica, de la rotativa de tiparit bani. Daca nu se iau masuri reale de stimulare a mediului de afaceri. Frica, batalia politica si incompetenta paralizeaza acest Guvern.

Daca se prabuseste economia privata toti bugetarii ajung inutili.

Ministrul Pogea este un adevarat James Bond al economiei romanesti, partea proasta este ca el vrea s-o ucida nu s-o salveze.

PS Nu sunt eu destept dar tot ce face Pogea e pe invers decat fac restul statelor.

Citeste si comenteaza pe Romania obiectiva.