Fiind sambata dimineata, citesc presa straina relaxat, ascultand Frank Zappa si Rollin` Stones. Ajungand cu lectura la ziarele din Marea Britanie, am gasit (mi se pare ca in Daily Telegraph) o zicere care m`a amuzat. Un ministru britanic, care a preferat sa ramana anonim (poate pentru a nu rade lumea de el de cat de prostovan e), a zis asa (facand o legatura cu faptul ca Anglia s`a imprumutat de la FMI ultima oara in 1976): “Daca in anii '70 cereai bani de la Fond era ca si cum te`ai fi dus la sectia de Urgente a unui spital, astazi e ca si cum te`ai duce la spa, ca sa te recuperezi”.

Buna asta, nu? Inteleg ca aia de se duc la spa sunt oameni care risca falimentul, sau invers, statele care merg la Fond dupa bani, trec apoi la shopping sa`si revina dupa masajele de la spa. Oricum o dai, tot aiurea iese.

E drept, oficialii Marii Britanii au inceput sa priveasca un eventual apel la banii FMI ca pe o solutie tot mai probabila, dupa ce datele economice indica o recesiune mai grava decat se estimase initial. Potrivit Sunday Times, s`ar putea ca scaderea PIB`ului Regatului Unit sa atinga 4%, dupa ce calculele de acum doua luni nu indicau mai mult de 1,5%.

Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a atentionat guvernul britanic ca e nevoie de un plan masiv de relansare pentru a evita «mai raul». In aceste conditii, zvonurile privind solicitarea unui sprijin al FMI au inceput sa circule tot mai insistent. Miliardarul american George Soros estimase la sfarsitul lunii martie ca un ajutor din partea Fondului este «posibil», nu insa si «probabil».

Simon Johnson, un vechi economist al FMI, a mers si mai departe, spunand ca Anglia are nevoie de banii FMI pentru a trece criza, sugerand ca urmatoarele state care vor face antecamera la Fond ar putea fi Spania, Grecia, Irlanda si Italia.

Ministrul de Finante al Angliei a declarat doar ca «deocamdata» nu e cazul sa se apeleze la FMI.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.