Firmele vor putea deduce TVA, in perioada 1 mai - 31 decembrie 2010, doar pentru masinile folosite la anumite activitati, precum taximetria, scolile de soferi sau utilizate in scop comercial in vederea revanzarii, dar nu si pentru autoturismele destinate exclusiv transportului rutier de persoane, se arata in ordonanta de urgenta aprobata, sambata, de Guvern.

Cu alte cuvinte, daca exista masini “pe firma”, iar firma nu se ocupa cu taximetrie, leasing, dealer sau activitati conexe nu se mai deduce nimic, nici la impozit pe profit nici la TVA.

"Taxa pe valoare adaugata nu se va aplica societatilor care realizeaza leasing. Vor fi scutite de TVA masinile si autoturismele care au destinatie, spre exemplu, transportul de persoane, distributie, serviciile de distributie, carele de reportaj, agentii de vanzari", a declarat ministrul Finantelor.

Masurile "sunt luate pentru a elimina deducerea unor cheltuieli pentru multe masini care sunt inregistrate pe firme si sunt utilizate in scop personal", a explicat el.

Ministrul a mentionat ca prin aceste masuri s-a dorit "eliminarea abuzului de cumparare a zeci de autoturisme pe firma".

"Prin introducerea impozitului forfetar si din alte masuri privind deductibilitatea TVA-ului la masinile de transport si amortizarea la calculul impozitului pe profit, estimam ca vom colecta in acest an 315 milioane de euro, din care circa 350 milioane lei reprezinta veniturile incasate din impozitul forfetar", a mai declarat Gheorghe Pogea, precizand ca este vorba de cresterea veniturilor cu 0,25% din PIB, masura convenita cu FMI.