Problemele economice din Europa Centrala si de Est nu trebuie exagerate, a spus Jacek Rostowski, ministrul polonez al finantelor, intr-un interviu pentru BBC, relateaza NewsIn.

Letonia, Romania, Ungaria, Ucraina si alte tari din regiune au cerut sprijinul Fondului Monetar International (FMI), dupa ce aversiunea globala fata de risc si blocarea creditarii au ingreunat accesul la capital.

Oficialul polonez a spus ca, exceptand tarile baltice, se asteapta ca cele mai multe state din Europa Centrala si de Est sa aiba o evolutie a produsului intern brut mai buna decat a multor tari din Europa de Vest.

”Situatia este aceea ca, utilizand resurse relativ mici, putem face foarte mult pentru stabilizarea acestor economii”, a spus oficialul.

Romania a obtinut, in martie, acordul asupra unui pachet de finantare de aproape 20 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro de la Fondul Monetar International (FMI), 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, iar restul de la mai multe institutii financiare internationa le. FMI si CE conditioneaza, insa, acordarea banilor de adoptarea unor politici fiscale si salariale responsabile, dupa ce deficitul bugetar a depasit 5% din PIB in 2008.