Micuta si discreta societate elvetiana Argor-Heraeus, ascunsa in inima Alpilor elvetieni, la granita cu Italia, nu cunoaste notiunea de criza. Aceasta pentru ca respectiva firma produce lingouri de aur, din ce in ce mai cerute pe o piata in care fiecare cauta un refugiu sigur in fata devalorizarii celorlalte instrumente de investitii, relateaza AFP.

"Nu am mai vazut niciodata asa ceva, de cand am venit sa lucrez la Tessin, in urma cu 20 de ani", povesteste Erhard Oberli, directorul general al societatii specializate in producerea de lingouri sau de piese mici de aur pentru ceasuri si bijuterii.

Criza economica mondiala a afectat puternic cererea pentru bijuterii si ceasuri scumpe, dar, pentru a face fata cererii in crestere de lingouri, Argor-Heraeus s-a vazut nevoita sa-si majoreze capacitatile de productie a pretioaselor bare de metal.

Elvetia si Germania - principalii cumparatori

In timp ce in uzina - una dintre cele patru din regiune care se ocupa cu transformarea metalului galben in lingouri - se toarna zi si noapte, intarzierile la livrare au crescut de la zece zile la doua luni.

"O mare parte a industriei este destinata Germaniei, Austriei si Elvetiei, ceea ce nu mai era cazul de cativa ani buni, aurul nu mai era la moda in Europa", spune Oberli.

"Lucrurile s-au schimbat cu totul azi, lingourile sunt vazute drept o valoare sigura, pe fondul lipsei de incredere in sistemul financiar", a adaugat el.

In atelierele societatii, muncitorii pregatesc ligouri de 5 grame pentru banca germana Commerzbank si de 100 grame pentru UBS. Aceste mici lingouri sunt foarte cautate pe piata, explica directorul general, in conditiile in care, la preturile actuale, un lingou de 100 de grame costa 2.346,50 euro.

Consiliul Mondial al Aurului a precizat recent ca apetitul deosebit al investitorilor elvetieni si germani pentru metalul galben au dus cererea pentru lingouri la un nivel niciodata inregistrat pana in prezent.

In Europa, cererea a sarit la 113,7 tone in trimestrul IV 2008, in comparatie cu modesta cifra de 9 tone aferenta perioadei similare a lui 2007. 40 de tone intra in contul Germaniei si 42,3 tone in cel al Elvetiei.

Tari precum China, Japonia, Thailanda, Egiptul si Arabia Saudita au inregistrat si ele cresteri "semnificative".

In afara tarilor industrializate, stocurile de lingouri de aur au crescut cu 318% in trimestrul IV 2008 comparativ cu ultimele trei luni ale lui 2007.

Investitorii domina piata; se prefera stocurile fizice

Piata este dominata de investitori, si nu de speculatori, estimeaza analistii, o schimbare de tendinta care reflecta extrema prudenta a actorilor.

Criza a mai schimbat ceva pe piata aurului: investitorii prefera acum sa detina aurul in stocuri fizice, fata de formele virtuale acceptate pana acum.

"Odata cu spectrul falimentului care apasa asupra bancilor, oamenii vor sa-si depoziteze aurul sub pat, in seifuri sau in orice alta parte", a explicat Oberli, care a adaugat ca, "in cel mai rau caz, vor avea la dispozitie intotdeauna aurul".

Pentru cabinetul specializat in metale pretioase GFMS, aceasta tendinta ar putea "antrena piata in cel de-al noualea an de crestere consecutiva" in 2009 si va impinge pretul spre 1.100 dolari pe uncie, fata de 900 de dolari in prezent.