O misiune a Fondului Monetar International (FMI) va sosi luni in Bosnia pentru a negocia un acord stand-by cu autoritatile, in contextul in care se estimeaza ca statul balcanic va intra in recesiune in acest an, potrivit Reuters. Vizita reprezentantilor FMI marcheaza cel mai recent semn al dificultatilor economice cu care se confrunta aceasta regiune, ai carei lideri sperau anul trecut ca nu vor fi afectati de criza economica.

Cei mai multi experti se asteapta in prezent la o recesiune in toate statele fostei Iugoslavii.

Cele doua regiuni autonome ale Bosniei, Federatia Bosniei si Hertegovinei si Republika Srpska, au cerut Guvernului central sa invite misiunea FMI pentru discutii referitoare la un eventual imprumut, dupa ce veniturile bugetare au scazut in primul trimestru, ca si productia si exporturile.

Negocierile cu misiunea FMi vor incepe in Banja Luka, principalul oras din Republika Srpska, pentru ca pe 20 aprilie sa fie mutate la Sarajevo pentru discutii cu oficiali ai Federatiei Bosniei si Hertegovinei si ai cabinetului central de ministri.

Kemal Kozaric, guvernatorul bancii centrale, a declarat ca Bosnia ar putea obtine un imprumut de pana la opt miliarde de euro, adica aproximativ 8% din PIB-ul pe anul 2008. Oficialii bosniaci nu au precizat care este suma pe care intentioneaza sa o ceara FMI in cazul unui acord.

Dintre celelalte state ale federatiei iugoslave, Serbia a incheiat deja un acord de trei miliarde de euro cu FMI, iar Muntenegru si Macedonia iau in considerare un astfel de ajutor. Toate aceste tari sunt afectate de reducerea activitatii din industrie, scaderea veniturilor bugetare, dar si a sumelor trimise de peste hotare.