Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Patronii dau in judecata Guvernul pentru impozitul forfetar

Alianta Confederatiilor Patronale din România a decis sa dea in judecata Guvernul in contencios administrativ in incercarea de a obtine anularea impozitului forfetar. Decizia fost luata ieri, in unanimitate, in aceeasi zi in care ministrul Finantelor justifica, la o conferinta de presa, introducerea noului impozit. Principalul argument: evaziunea fiscala. De exemplu, in 2007, an de boom economic, aproape 250.000 de companii au declarat ca au inregistrat pierderi. Acestea au avut insa o cifra de afaceri de 134 miliarde lei, ceea ce a reprezentat peste 17% din cifra totala de afaceri obtinuta in economie. In domeniul tranzactiilor imobiliare s-a inregistrat 20% din totalul pierderilor declarate de companii.

Economia subterana depaseste 36% din PIB

Economia subterana din Romania, Estonia, Letonia si Bulgaria detine o pondere de pana la 39% din Produsul Intern Brut, indica cele mai noi estimari publicate de EUobserver. La noi in tara, o analiza a Ministerului Finantelor, arata ca aproape 110.000 de firme aveau in 2007 o cifra de afaceri mai mica de 10.000 de lei si un numar total de salariati de circa 67.000. Finantele banuiesc ca aceste societati fie nu functioneaza, fie nu declara toate veniturile la stat, in conditiile in care numai plata salariului minim pe economie a unui angajat înseamna o suma anuala de peste 9.000 lei. La aceasta se adauga cheltuielile cu utilitatile sau chiria.

Proprietarii din ce in ce mai grabiti sa vanda: Preturile apartamentelor au scazut brusc cu 15%

Apartamentele vechi din Bucuresti s-au ieftinit luna trecuta in medie cu 15%, fata de februarie, potrivit companiei de consultanta imobiliara Colliers. Preturile apartamentelor noi nu au mai scazut, insa, dupa corectia din ianuarie. Cu toate ieftinirile, nimeni nu cumpara. In lipsa de clienti, proprietarii le-au scos la inchiriat. In martie, in Bucuresti au fost oferite spre inchiriere 3.000 de apartamente, cu 60% mai mult decat in martie 2008.

Ministrul Transporturilor: apropiatele schimbari la CFR vor duce la probleme sociale

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, nu renunta la ideea concedierilor masive la CFR. In urmatoarele 2-3 saptamani vor fi schimbari legate de personal, care vor crea probleme sociale, a avertizat ministrul. El a explicat ca in structura sunt prea multi angajati, iar peste 90% din încasari se duc pe salarii. Berceanu anuntase luna trecuta un program de disponibilizari la CFR care vizeaza 12.000 de persoane.

Leul s-a depreciat brusc spre finalul sedintei interbancare

Leul s-a depreciat ieri pe piata interbancara pana la 4,17 unitati pentru un euro, urmand tendinta de devalorizare a monedelor din regiune. La cursul oficial, deprecierea s-a oprit la 4,13. Fata de dolarul american, insa, moneda nationala a continuat sa se aprecieze pana la 3,11.

Finantele vor anula 36 de taxe si tarife

Ministrul Gheoghe Pogea anunta ca din totalul de 486 de taxe si tarife vor fi eliminate 36. Alte 143 vor fi comasate, actele normative urmand sa fie elaborate pana la sfarsitul lunii iunie.

Declaratiile de venit se vor putea trimite si prin Internet

Dupa sarbatorile de Pasti, persoanele fizice si-ar putea depune declaratiile de venit si online. ANAF propune astfel modificarea unui ordin al ministerului Finantelor prin care aceste formulare se puteau depune numai la administratia financiara. Pana acum, doar firmele isi puteau depune declaratiile fiscale prin mijloace electronice. Declaratiile de venit trebuie depuse pana in 15 mai de catre toate persoanele fizice care au avut anul trecut si alte venituri in afara salariului.

Polonia vrea sa ceara un credit de 20 miliarde dolari de la FMI

Polonia vrea si ea sa profite de noua linie flexibila de creditare lansata de Fondul Monetar International si intentioneaza sa ceara un imprumut de 20 miliarde de dolari. Ministrul de finante polonez a explicat ca tara sa nu are nevoie de un ajutor de urgenta, ci de o rezerva suplimentara la dispozitia bancii centrale. Potrivit Reuters, Polonia se afla intr-o situatie relativ buna fata de alte tari din regiune, precum Ungaria, Letonia si Romania.

Rusia poate cere fonduri externe, prima data in ultimii 10 ani

Si Rusia ar putea cere anul viitor împrumuturi externe, pentru prima oara în ultimii 10 ani. Ministrul rus de Finante spune ca astfel s-ar imbunatati creditarea pentru companii si situatia financiara a tarii. Banca Mondiala a estimat ca Rusia va fi nevoita sa caute finantare externa daca pretul petrolului, principalul produs destinat exportului, va scadea in continuare.

Sindicatele franceze pun presiune asupra bancilor pentru retragerea din paradisurile fiscale

Sindicatele din societatile bancare franceze vor un calendar al retragerii institutiilor de credit din tarile sau teritoriile considerate paradisuri fiscale. Organizatiile salariatilor se tem ca bancile ar putea avea de suferit si implicit angajatii ar fi amenintati de concedieri in urma masurilor decise la reuniunea G20 de la Londra privind eliminarea paradisurilor fiscale.

Bursa americana, pe rosu

Bursa de pe Wall Steet a inchis aseara pe rosu influentata de anuntul ca vanzarile cu amanuntul din Statele Unite au scazut neasteptat in martie, dupa doua luni de crestere. Bursele europene au terminat, insa, in urcare ajutate de sectorul bancar. Bancile au fost avantajate de profitul mult peste asteptari afisat de banca americana Goldman Sachs.

Investitorii vor putea subscrie de miercuri capital participativ la Erste Bank

La Bucuresti bursa a pierdut un procent, dupa ce actiunile SIF-urilor au coborat cu 5%. De astazi, Erste Bank ofera spre subscriere investitorilor privati certificate de participare la capital de 1,7 miliarde euro, in cadrul programului de capitalizare a bancii, la care a subscris si statul austriac.