Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Carrefour Romania: cea mai mare crestere a vanzarilor din Europa

Chiar daca este criza, romanul nu se abtine de la cumparaturi. Vanzarile in trimestrul I ale celui mai mare retailer european, Carrefour, au avut in Romania cea mai sustinuta crestere din toata Europa. Acestea au totalizat 250 milioane euro, mai mult cu circa 7% fata de primele trei luni din 2008. Anul trecut, Carrefour Romania a inregistrat cea mai mare crestere a vanzarilor anuale la nivel mondial: peste 51%. La nivel de grup, Carrefour a avut in primul trimestru prima scadere trimestriala a vanzarilor din ultimii sase ani, din cauza scaderii cererii consumatorilor. Grupul are aproape 500.000 de angajati in peste 33 de tari.

Vanzarile de bunuri de folosinta indelungata au scazut cu 25-30%

In schimb, in primul trimestru mai putini romani si-au cumparat mobila, electronice si electrocasnice sau produse pentru amenajari interioare. Vanzarile de bunuri de folosinta indelungata au inregistrat in primul trimestru, pe unele segmente, scaderi de pana la 30%, a declarat, secretarul general al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, Adrian Manolache.

Fitch a coborat ratingurile unor banci austriece prezente si in Romania

Agentia de evaluare financiara Fitch a coborat ratingurile individuale ale unor banci austriece prezente si pe piata romanesca. Erste, UniCredit si Volksbank sunt expuse la riscuri din ce in ce mai mari in Europa de Est, considera expertii agentiei. Fitch estimeaza ca mediul economic va continua sa se deterioreze in aceasta regiune si in Comunitatea Statelor Independente, dar si in Austria.

FMI: recesiune lunga, revenire lenta

Fondul Monetar International prognozeaza, in ultimul raport publicat ieri, ca recesiunea economica va fi neasteptat de lunga si severa. Recuperarea va fi "lenta" iar statele din Europa de Est "ar putea fi grav afectate de criza". Institutia nu ofera o estimare pentru cand se va redresa economia mondiala. FMI mai arata in raport ca recesiunea globala si criza financiara va duce la o scadere nemaiintalnita a productiei. Publicarea raportului a venit cu doar cateva zile inainte de reuniunile de primavara ale Fondului si ale Bancii Mondiale, ce se vor desfasura in 25-26 aprilie la Washington.

Banca centrala a Turciei a coborat dobanda cheie la un minim istoric, de 9,75%

Banca centrala a Turciei a coborat dobanda cheie la la 9,75%, nivel cu o singura cifra pentru prima data in istorie. Guvernul turc anuntase zilele trecute ca se asteapta la o contractie a economiei de 3,6% in acest an.

Marea Britanie: prima de peste 5.000 euro pentru masini electrice

Britanicii care isi vor cumpara masini electrice sau hibride vor primi pana la 5.600 de euro, dar abia peste doi ani. Subventia nu este, insa, pentru putinele modele electrice care se vand in prezent in Regatul Unit cu un pret mediu de circa 13.000 de euro. Prima va fi acordata doar pentru noua generatie de masini electrice pe care nu le va cumpara nimeni fara subventie intrucat vor costa peste 90.000 de euro din cauza tehnologiei ultra-moderne. Pana atunci in Marea Britanie se asteapta inceperea programului Rabla unde se vorbeste de o prima de casare de 2.000 de lire.

Crestere puternica pe Bursa de la Bucuresti

Bursa americana a incheiat aseara in crestere importanta dupa ce banca JP Morgan anuntase un profit net peste asteptari: mai mult de doua miliarde dolari. Dow Jones a castigat peste un procent, iar Nasdaq 2,7%. Actiunile celor mai mari companii europene, au urcat cu 1,8% atingand maximul ultimelor doua luni. Si indicii Bursei de la Bucuresti au crescut puternic, impulsionati de negocierile dintre Ministerul Finantelor si BVB privind ridicarea pragului de detinere la SIF-uri pana la cel putin 5%. Actiunile Societatilor de Investiti Financiare s-au apreciat cu aproape 15%.

Leul s-a depreciat puternic, peste 4,2 pentru un euro

Moneda nationala s-a depreciat puternic ieri fata de euro, cu 4,6 bani. Cursul oficial a depasit 4,2 unitati pentru un euro, ajungand la 4,219. Spre inchiderea sedintei interbancare leul a recuperat din pierderi influentat de revenirea valutelor din regiune. Moneda nationala s-a depreciat mult si in raport cu dolarul american, aproape 6 bani. Cotatia a juns la 3,208 unitati pentru un dolar.

De Pasti, romanii din strainatate vor manca mai putin cozonac trimis de acasa

Producatorii autohtoni vor exporta circa 180.000 de astfel de produse, cu 50% mai putin fata de anul trecut. Si la noi in tara producatorii romani scot pe piata cu 10% mai putini cozonaci fata de 2008 din cauza diminuarii puterii de cumparare.

Agenda:

Piraeus Bank va opri in noaptea de vineri spre sambata, intre orele doua si patru, sistemul de carduri, pentru imbunatatiri pe care procesatorul bancii le aduce sistemelor informatice

Balanta comerciala pentru ianuarie in zona euro

SUA: indicele increderii consumatorilor in economie, pe luna aprilie