Fondul Monetar International a avertizat asupra unor "paralele ingrijoratoare" intre actuala criza globala si Marea Depresiune, in ciuda masurilor fara precedent adoptate de bancile centrale si de guvernele din intreaga lume, relateaza telegraph.co.uk.

Actuala recesiune ar putea fi "neobisnuit de lunga si de severa, iar recuperarea foarte lenta", afirma Fondul, care a publicat vineri, in avans, doua capitole din World Economic Outlook. FMI avertizeaza asupra riscului unei siprale care ar putea duce la prabusirea sistemului financiar, daca nu sunt adoptate noi masuri pentru a bloca actualele evolutii negative.

Dominique Strauss-Kahn, seful FMI, a declarat ca milioane de oameni risca sa intre in saracie in conditiile in care criza afecteaza foarte puternic cele mai sarace tari. "Consecintele umane pot fi pur si simplu devastatoare. Este vorba despre o criza cu adevarat globala si nimeni nu poate scapa", a explicat el.

"Caderea libera a economiei mondiale ar putea sa fi incetinit, cu o posibila revenire in 2010, dar acest lucru depinde crucial de adoptarea, astazi, a politicilor potrivite".

Strauss-Kahn a facut apel la "curatarea" urgenta a bancilor de activele toxice si adoptarea de noi stimulente fiscale, peste nivelul de 2% din PIB, convenit pana in prezent.

Problema este insa ca tarile cu datorii foarte mari ar fi putut deja sa-si atinga limitele superioare.

"Impactul devine negativ pentru tari unde nivelul datoriilor depaseste 60% din PIB", estimeaza Fondul.

Desi nicio tara nu a fost nominalizata, printre tarile aflate in acesta situatie ar putea fi Japonia, Germania, Franta, Italia si, in cele din urma, Marea Britanie si SUA, dupa ce bancile din cele doua tari vor fi fost salvate.

FMI spune ca America se afla in epicentrul actualei crize, asa cum a fost si in cazul Marii Depresiuni. Dar riscurile sunt mai mari de aceasta data.

"In timp ce boomul creditelor era specific SUA in anii 1920, boomul din perioada 2004-2007 era unul la nivel mondial. Nivelurile de integrare sunt mult mai mari acum decat in perioada interbelica, astfel incat socul financiar din SUA are un impact mult mai mare".

FMI afirma ca sistemul global financiar este supus inca unor presiuni foarte puternice, cu o productie gata sa se prabuseasca si cu o rata a inflatiei care tinde spre zero in tarile cele mai dezvoltate.

Oprirea abrupta a fluxurilor de capital poate avea "consecinte cumplite" pentru economiile emergente, avertizeaza FMI. Europa de Est a suferit deja aceste efecte, cu o scadere de 17,6% a productiei industriale in februarie. Regiunea este foarte vulnerabila la criza creditelor in conditiile in care datoreaza peste 50% din PIB bancilor vestice.