Primele 500 de companii din Statele Unite au avut pierderi de profit de 85% in 2008, potrivit unui clasament anula intocmit de revista economica Fortune. Este cea mai slaba performanta inregistrata de marile companii, din istoria de 55 de ani a revistei.

Totalul profiturilor acestor companii a fost de 98,9 miliarde dolari, fata de 645 miliarde in anul 2007 si fata de recordul din 2006 de 785 miliarde dolari.

"Profiturile foarte mari afisate de America in ultimii ani nu au creat o noua ordine mondiala, ci o bula care, ca si altele, a sfarsit prin spargere", scrie publicatia.

Caderea economiei a fost vertiginoasa si a lasat prea putin timp companiilor sa se adapteze, mai scrie Fortune.

Fara nicio surpriza, sectoarele financiar si auto sunt cele care au avut cel mai mult de suferit. Primul a avut pierderi de 214 miliarde dolari, dintre care aproape jumatate fiind raportate de asiguratorul american AIG ( peste 99 miliarde).

Pe lista Fortune firma americana cu cel mai mare profit anual este gigantul petrolier Exxon Mobile care detroneaza in acest an pe Wal-Mart, cea mai mare companie din domeniul comertului cu amanuntul la nivel mondial, aflat pe locul al doilea la pierderi in 2008. Urmeaza Chevron, una dintre cele mai mari companii americane de produse petroliere, ConocoPhilipps care activeaza in acelasi domeniu, conglomeratul american General Electric si General Motors (in prag de a cere protectia falimentului) si Ford.

AIG a cunoscut cele mai grele pierderi, trecand de pe locul 13 pe 245 in cel mai recent clasament Fortune.

Vezi intreg clasamentul Fortune aici.