Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

BNR incearca dezghetarea pietei imobiliare

Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei dezbat astazi impreuna cu principalii jucatori din piata imobiliara problema finantarii in acest sector, in contextul crizei economice. Scopul intalnirii este repornirea activitatii in sectorul imobiliar. Dezvoltatorii vor incerca sa gasesca solutii la problemele financiare cu care se confrunta in ultimile luni, impreuna cu reprezentantii BNR si ai Asociatiei Romane a Bancilor.

Marea Britanie: plan pentru relansarea imobiliara

Ministrul britanic al Finantelor este asteptat sa anunte azi un plan de sustinere a constructiei de locuinte in valoare de un miliard de lire sterline. Principala masura: acordarea de ajutoare sectorului privat, pentru relansarea santierelor inghetate din cauza crizei creditelor, scrie presa britanica. Planul vine in contextul in care Marea Britanie este afectata de deflatie pentru prima prima data in ultimii 50 de ani.

FMI: Economiile emergente au sanse reduse de redresare in urmatorii doi ani

Economiile emergente, categorie in care se incadreaza si Romania, au nevoie anul acesta de imprumuturi de 1.800 de miliarde de dolari, arata ultimul raport FMI. Si cu acesti bani, insa, sansele de redresare in 2010 si 2011 sunt reduse. Potrivit documentului, riscurile pentru economiile emergente ale Europei au crescut. Fondul mai estimeaza ca activele toxice detinute de bancile şi institutiile financiare din Statele Unite, Europa şi Japonia ar putea ajunge la 4.100 miliarde de dolari.

Salariile bugetarilor nu vor creste daca nu se accepta disponibilizari

Salariile in sectorul bugetar vor putea fi indexate anul acesta in raport cu inflatia doar daca fiecare sector in parte va face disponibilizari, a declarat ieri prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu. El a explicat ca, potrivit acordului cu FMI, fondul de salarii aprobat pentru fiecare institutie în parte nu poate fi depasit. In aceste conditii vor avea loc cresteri salariale doar daca se va reduce schema de personal.

CE propune un imprumut de 5 miliarde euro pentru Romania

Comisia Europeana a propus un imprumut de 5 miliarde de euro pentru Romania, în cadrul programului de finantare de pâna la 20 de miliarde de euro convenit cu FMI. Propunerea urmeaza sa fie analizata in 5 mai de miniştrii de Finante comunitari. Asistenta financiara pe termen mediu este conditionata de implementarea unui amplu program economic. Acesta ar urma sa ajute economia sa faca fata presiunilor pe termen scurt asupra lichiditatii si sa sustina corectarea dezechilibrelor pe termen mediu.

Leul, in continua depreciere

Moneda nationala a ajuns ieri la cel mai scazut nivel fata de euro din ultimele trei saptamâni. Leul s-a depreciat fata de moneda europeana pana la 4,24 si si-a pastrat aceeasi tendinta pana la finalul sedintei interbancare. Moneda nationala a continuat sa se deprecieze şi în raport cu dolarul american. Cursul a urcat cu aproape cinci bani pana la 3,27 unitati pentru un dolar.

Sectoarele cele mai lovite de criza fac cele mai multe angajari

La bursa locurilor de munca de vineri, cele mai multe oferte le fac firmele de textile si cele de constructii. Adica tocmai acele domenii cel mai lovite de criza economica. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a anutat ca vor fi oferite peste 11.000 de locuri de munca in toata tara, cele mai multe, peste 2.000 fiind in Bucuresti.

Productia auto si-a temperat declinul

Vanzarile de automobile noi in Romania au scazut cu 59% in primele trei luni ale anului. Exporturile au urcat insa cu 34%, pe fondul cererii mari de masini Dacia in special in Germania, a anuntat Asociatia Producatorilor si Importatorilor. Vanzarile Dacia au scazut cu 60%. Cel mai important segment, productia de automobile, a scazut cu 19% în primul trimestru, dar a urcat cu 48% în martie fata de februarie.

Au crescut comenzile de biciclete, mai ales din Germania

Si, daca masini nu se vand, au succes bicicletele. O fabrica de astfel de mijloace de locomotie din Deva se extinde şi angajeaza personal. Firma detinuta de chinezi a anuntat ca investeste doua milioane de euro pentru constructia unei noi hale de productie. Muncitorii ar putea lucra inclusiv sambata pentru a face fata avalansei de comenzi venite mai ales din Germania. La Deva sunt produse anual 450.000 de biciclete.

China, cel mai mare constructor mondial de automobile

China a devenit anul trecut cel mai mare producator auto din lume. Astfel aceasta tara a intrecut Germania şi Statele Unite, unde vanzarile de masini au avut un declin sever. Piata auto din China a înregistrat în martie un nivel record de 1,11 milioane de maşini vândute.

Cresteri pe bursele mondiale

Bursa de pe Wall Street a inchis in crestere de 1,6%, investitorii fiind incurajati dupa anuntul secretarului Trezoreriei ca bancile americane au mai mult capital decat ar avea nevoie. Actiunile europene au încheiat ieri tranzactiile in usoara creştere, sustinute de titlurile companiilor de retail. Al treilea mare retailer la nivel mondial, Tesco, a raportat o creştere de 10% a profitului. La Bucuresti, SIF-urile au pierdut, in medie, 10% pe o piata in scadere cu peste 3 procente.

Din agenda zilei:

Sedinta de Guvern unde ar urma sa fie aprobate principiile care stau la baza legii salarizarii unice