Economia mondiala a intrat intr-o recesiune severa, a anuntat miercuri Fondul Monetar International (FMI), reducand in acelasi timp prognozele de crestere economica, potrivit Reuters. Astfel, in prognoza FMI privind perspectivele economiei mondiale, se arata ca economia mondiala se va contracta cu 1,3% in acest an, aceasta fiind cea mai severa recesiune de dupa al Doilea Razboi Mondial.

Reprezentantii institutiei internationale se asteapta ca economia sa revina pe crestere anul viitor, cand va creste cu 1,9%.

In urma cu doar trei luni, FMI estima ca un avans economic de 0,5% pentru acest an, insa dupa doua luni a avertizat ca economia mondiala a intrat pe teritoriu negativ.

Institutia cu sediul la Washington a anuntat ca revizuirea perspectivelor economiei mondiale are la baza presupunerea conform careia pietele financiare vor avea nevoie de mai mult timp pentru a se stabiliza decat se credea anterior.

FMI a avertizat ca revenirea economiei depinde de eforturile guvernelor de a stabiliza sectorul financiar mondial, prin curatarea bilanturilor bancilor, precum si prin suplimentarea politicilor fiscale si monetare in economiile avansate.

Reprezentantii FMI au mai spus ca, in 2010, stimulii economici ar trebui sustinuti, daca nu majorati, si au avertizat ca o retragere a acestor stimuli ar putea dauna revenirii economice.

In prognoza FMI se mai arata ca Statele Unite raman epicentrul crizei financiare, precizand ca este important ca autoritatile americane sa abordeze problema activelor toxice si a incertitudinilor privind solventa bancilor. FMI arata ca PIB-ul Statelor Unite va scadea cu 2,8% in 2009 si va stagna in 2010, in timp ce in zona euro, economia se va comprima cu 4,2% anul acesta si cu 0,4% in 2010.

In ceea ce priveste economiile emergente europene, analistii FMI sunt de parere ca acestea se vor contracta cu aproximativ 3,75% in acest an, iar in 2010 vor inregistra un avans de doar 1%, fata de cresterile de 4-7% inregistrate in perioada 2002-2007.

Cea mai afectata de aceasta criza din regiune este Comunitatea Statelor Independente, care se confrunta cu scaderea dramatica a creditarii, diminuarea cererii si reducerea preturilor energiei. Astfel, FMI estimeaza ca economiile fostelor state sovietice se vor comprima cu pana la 5,1% in acest an si vor creste cu 1,2% in 2010.

In Asia, recesiunea cu care se confrunta Japonia va fi mult mai severa decat se estima initial, in vreme ce ritmul de crestere al Chinei va incetini. FMI estimeaza ca economia Japoniei se va comprima cu 6,2%, iar ritmul de crestere al economiei chineze va incetini la 6,5%, de la 6,7%.