Directorul Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a declarat joi ca actuala criza economica si financiara este "departe de a se fi sfrasit", in ciuda unor semnale de stabilizare, iar relansarea va veni din Statele Unite ale Americii, anunta AFP.

"In ciuda unor semnale pozitive, criza este departe de a se fi sfarsit", a declarat seful FMI, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Washington, inaintea reuniunii de primavara a Fondului.

"Credem in continuare ca relansarea ar putea sa se produca in primul semestru al anului 2010", a adaugat el, cu o zi inainte de publicarea estimarilor revizuite ale Fondului pentru cresterea economica mondiala.

"Startul relansarii economice ar trebui sa vina din Statele Unite, va veni din Statele Unite", a apreciat Strauss-Kahn, in conditiile in care FMI prevede ca economia americana se va contracta cu 2,8% in acest an.

Curatarea bilanturilor de activele toxice - conditie sine qua non a relansarii

El a insistat asupra necesitatii continuarii eforturilor pentru "curatarea bilanturilor" institutiilor financiare de activele toxice. "Suntem departe de ceea ce avem nevoie in acest domeniu", a spus seful Fondului.

"Nu as spune ca nimic nu a fost facut, ar fi nedrept: multe lucruri au fost deja facute, dar nu este suficient", a subliniat el.

"Ceva s-a miscat, dar nu suficient de repede. Si v-o spun cu toata seriozitatea: intreaga experienta pe care o avem in domeniul crizelor bancare anterioare, si avem o experienta semnificativa aici, arata ca o relansare nu a avut niciodata loc inainte de finalizarea curatarii bilanturilor din sectorul financiar", a continuat Dominique Strauss-Kahn.

"Relansarea economiei in 2010 depinde mult de eforturile care raman de facut in acest domeniu. Va cer, in deschiderea reuniunii de primavara, mai multe eforturi in aceast directie", a mai spus el.

FMI estimeaza ca produsul intern brut se va contracta cu 1,3% in acest an, pentru a creste cu 1,9% in 2010.

Costul total al crizei financiare ar urma sa depaseasca 4.000 de miliarde de dolari pentru ansamblul institutiilor financiare din intreaga lume.