Profit de publicarea de catre BNR a buletinului statistic lunar pentru a analiza evolutia din ultimele 12 luni a dobanzilor la creditele in euro si pentru a vedea daca acestea au scazut pe masura scaderii EURIBOR 6M - indice de care sunt legate marea majoritate a dobanzilor la creditele imobiliare acordate in euro.

Astfel, am luat in considerare atat dobanda la creditele imobiliare vechi (aflate in sold) cat si la cele noi, comparand nivelul acestora cu evolutia EURIBOR la 6 luni.

Ce intelegem din aceste date

- EURIBOR la 6 luni a atins un nivel maxim de 5.2% in perioada august-septembrie dupa care, pe fondul reducerii dobanzii de referinta de catre BCE a inceput sa scada, ajungand la 1.7% luna trecuta.

- dobanda la creditele imobiliare vechi a fluctuat in jurul valorii de 7.7% in ultimele 12 luni, scazand totusi usor in februarie cand a ajuns la 7.45%.

- anul trecut, dobanda anuala efectiva la creditele imobiliare noi s-a mentinut in jurul a 8.1% pana in septembrie, dupa care a inceput sa creasca pe fondul stirilor tot mai alarmante legate de evolutia economica a Romaniei. In ianuarie 2009, DAE a ajuns la 11.2%, scazand in februarie la 9.26%.

Concluzii

1. Analizand diferenta dintre EURIBOR 6M si dobanzile la creditele imobiliare in euro, vedem ca aceasta a crescut in ultimul an de la 3.25% la 5.53% in cazul creditelor vechi (o crestere de 70%) si de la 3.76% la 7.34% in cazul creditelor imobiliare noi (o crestere de 95%).

2. In cazul creditelor noi, desi era normal ca dobanzile sa creasca din moment ce sursele de finantare au devenit tot mai scumpe, este evident faptul ca acestea nu s-au scumpit nici pe departe atat de mult incat sa justifice dublarea acestei diferente.

3. In ceea ce priveste creditele vechi, majoritatea bancilor calculeaza dobanda in functie de EURIBOR si prin urmare, acestea sunt obligate prin contract sa ajusteze dobanzile in functie de evolutia acestui indice iar daca nu o fac, pot fi actionate in judecata. Eu am un credit de nevoi personale in euro al carui dobanda este recalculata la fiecare sase luni iar in februarie rata mi-a scazut cu 10%. Problemele intervin atunci cand, pentru a nu isi diminua profitul, bancile scad dobanda insa “inventeaza” un comision lunar aplicabil la sold - si aceasta miscare fiind de cele mai multe ori una ilegala.

4. Majoritatea creditelor in euro sunt acordate folosind resursele atrase (mai ieftin) de bancile-mama din strainatate care la randul lor crediteaza filialele din Romania (creditele intra-grup). In acest caz, bancile straine pot ”transfera” profitul imprumutand filialele din Ro la un nivel exagerat al dobanzii sau pot decide sa lase profitul in tara, oferind bancilor autohtone posibilitatea de a raporta un profit mai mare.

5. Una peste alta, datorita acestei diferente foarte mari intre costurile finantarii si veniturile din dobanzi, bancile vor continua sa obtina profituri respectabile in ciuda blocajului inregistrat in ultimele luni pe piata creditarii. Se dau mult mai putine credite insa acestea sunt mai profitabile.

De ce dobanzile la credite nu au scazut pe masura scaderii EURIBOR? Raspunsul il gasiti aici.

Vezi grafic, citeste si comenteaza pe Khris, un blog cu atitudine.