Ministrii de finante din statele G7 au declarat ca exista semne ca declinul economiei globale a incetinit, insa au avertizat ca acest lucru nu semnaleaza o redresare, informeaza BBC. Grupul se asteapta ca activitatea economica sa inceapa sa se redereseze spre sfarsitul acestui an, dar riscurile persista.

Economia mondiala arata "cateva semne de stabilitate", au declarat ministrii de finante si sefii bancilor centrale din statele G7, reuniti la Washington. "Date recente sugereaza ca ritmul declinului economiilor noastre a incetinit si au aparut semne ale stabilizarii", se precizeaza intr-un comunicat.

Grupul a declarat ca se asteapta ca activitatea economica sa inceapa sa se redereseze spre sfarsitul acestui an, insa riscurile persista.

Finantistii G7 au afirmat, de asemenea, ca vor actiona pentru reluarea creditarii si pentru a asigura stabilitatea institutiilor financiare, incluzand alocarea de lichiditati, injectarea de capital in banci si un efort fiscal sustinut necesar pentru reluarea cresterii economice.

Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a avertizat insa ca "nu suntem aproape pentru a iesi din intunericul care a coborat penste economia globala la inceputul toamnei trecute". Geithner a afirmat ca abilitatea altor tari de a-si redresa economiile este critica pentru revigorarea SUA.

Reuniuni G20, FMI si BM la Washington

Reuniunea G7 (SUA, Marea Britanie, Japonia, Germania, Franta, Italia si Canada) a precedat o intalnire a ministrilor de finante din tarile G20, care au incercat sa-si armonizeze inca o data raspunsul lor la criza economica mondiala, dupa summit-ul sefilor de stat si de guvern desfasurat la inceputul lunii la Londra. Un subiect discutat a fost si acela al fondurilor pe care le va oferi FMI fiecarei tari, unde statele nu reusesc sa cada de acord asupra modalitatilor prin care se vor acorda aceste resurse financiare.

De asemenea, in acest weekend va avea loc, tot in capitala federala americana, reuniunea de primavara a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale dar si o intalnire ministeriala largita intre G20, G7, UE impreuna cu reprezentanti din Africa de Sud, Arabia Saudita, Argentina, Australia, Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia, Mexic, Rusia si Turcia.

In 2 aprilie, in capitala Marii Britanii, statele membre G20 anuntasera un important plan de stimulare a economiei mondiale in valoare de un trilion de dolari, care include intarirea legislatiei privind fondurile de investitii si paradisurile fiscale, precum si reglementarea mai stricta a sistemului financiar global.