Sunt de langa Targoviste. El, pensionar iar fiul lui, mic intreprinzator privat. Are o mica fabricuta de mobilier, cu 10 angajati. Tatal are un magazin in sat, in care vinde alimente. Amandoi sunt decisi sa isi inchida afacerile, cel tarziu din iunie. Nu aveau castiguri care sa ii imbogateasca, dar nici nu mureau de foame. La nivelul unei comune, castigul era de circa 10.000 de lei anual, tatal si de 30.000 de lei anual - fiul, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Asta in medie, pentru ca erau luni in care castigurile tatalui erau de 500 de lei net, dar care pe langa pensia de mizerie pe care i-o asigura statul, erau totusi, un ajutor.

Acum, tatal s-a cam saturat sa mai dea Statului bani. „Ce a facut Statul pentru mine? Mi-a dat o pensie de doi bani, nu imi asigura servicii de sanatate, desi am contribuit cu bani grei in cei 40 de ani lucrati pe cartea de munca, invatamantul pentru nepoti costa mult (desi acelasi Stat se jura ca e gratuit…), soselele sunt atat de proaste incat bag anual in reparatiile la masina, bani ca sa imi pot cara marfa…

De ce sa vina acum Statul ca sa-i mai dau bani? Eu cand ma duc la un vecin sa-i cer ceva, stiu ca l-am servit la randul meu odata cu ceva si am inima impacata ca-i cer. N-as avea obraz sa merg sa-i cer ceva daca as sti ca mi-am batut joc de el ani in sir. Or, Guvernul actual asa procedeaza. Iar eu pur si simplu nu mai vreau sa-i dau bani. Mai bine ii trimit pe cei doi angajati in somaj, sa le plateasca ajutorul de somaj daca e asa destept, iar eu imi vad de pensie. O sa ma descurc eu cumva, n`o sa mor de foame”, argumenteaza tatal.

La randul lui, fiul are 10 angajati cu care face mici piese de mobilier, pe care le vinde tot mai greu. In urma cu cativa ani, afacerea mergea bine, dar de un an incoace, se taraie cu greu. A incercat sa ia niste credite de la banci ca sa se dezvolte, dar i s-au cerut garantii foarte mari la dobanzi uriase, asa ca ca a fost nevoit sa renunte. Banii si-i incaseaza cu mare greutate de la clienti, dar furnizorii trebuie platiti ca altfel nu-ti mai dau materiale. Angajatii si ei, ca nu ai cum sa-i tii altfel. Acum vine si Pogea sa-i ceara. Ionescu jr a decis. Isi va trimite angajatii in somaj si ii va plati la negru. Atata cat se va putea. Cat nu, isi va inchide firma si gata. O vedea el ce va face dupa.

Citeste integral si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.