Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Salariile tuturor bugetarilor, inghetate in 2009

Guvernul a inghetat pentru intreg acest an salariile tuturor bugetarilor, dupa ce a decis ieri ca actele normative privind salarizarea in acest sector raman in vigoare pana la sfarsitul lui 2009. Majorarea salariilor bugetarilor nu intra in discutie, decat daca Guvernul va avea bani din economii, a precizat premierul Emil Boc. Mai mult, salariile profesorilor ar putea sa scada cu pana la 20%, dupa ce Parlamentul a votat ieri ordonanta de rectificare bugetara, prin care Educatia a pierdut peste 670 de milioane lei. In aceste conditii cadrele didactice au de ales: disponibilizari sau salarii mai mici, spun liderii sindicali. Ei vor hotari maine cum vor protesta si au in vedere chiar sa boicoteze examenele nationale. Si reprezentantii "Cartel Alfa" au spus ca decid saptamana viitoare la ce actiuni de protest vor recurge.

Emil Boc: Executivul face un efort "consistent si sustinut" pentru a putea sa achite salariile si pensiile

Pe acest fundal, premierul Emil Boc declara ca Guvernul face eforturi sustinute sa achite salariile si pensiile la nivelul actual. Primul ministru a explicat ca acum, in perioada de criza, trebuie acordate majorarile de venituri decise in 2008, cand Romania înregistra crestere economica.

Ministerul Finantelor: impozitul minim este o masura temporara

Mult contestatul impozit forfetar care urmeaza sa intre in vigoare la 1 mai este o masura temporara si nu inseamna cresterea fiscalitatii, a sustinut un oficial din Ministerul Finantelor, la o conferinta organizata de Mediafax. Secretarul de stat Cosmin Coman nu a precizat insa perioada de aplicare a acestui impozit. El a explicat ca nu creste fiscalitatea pentru ca se poate opta în continuare pentru plata unui impozit de 16% din profit.

Gazele se ieftinesc a doua oara, la iarna

Gazele se vor ieftini din nou la sfarsitul anului, dupa ce de la 1 mai pretul va scadea cu 3%. Presedintele Autoritatii de Reglementare în domeniu a explicat ca distribuitorii isi amana astfel recuperarea pierderilor. La anul insa, nu sunt excluse scumpiri, a mai spus Petru Lificiu.

Guvernul de la Berlin: estimari mai pesimiste privind scaderea economiei in 2009

Economia germana ar putea cunoaste in acest an cel mai mare declin dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, spun surse din executivul de la Berlin, citate de Reuters. Estimarile oficiale privind evolutia economiei vor fi anuntate, insa, astazi. Previziunile anterioare anticipau o contractie economica de 2,25% în acest an, fata de 6%, cat au estimat recent mai multe institute economice importante.

Sectorul bancar a tras in jos marile piete bursiere

Bursa de pe Wall Street a incheiat aseara in scadere usoara, dupa o evolutie prudenta in asteptarea cifrelor PIB-ului american pe primul trimestru. Bursele europene au inchis pe rosu, afectate de temerile privind sectorul financiar din Statele Unite, in urma informatiilor ca Bank of America si Citigroup ar putea avea nevoie de capital suplimentar. Indicele celor mai importante companii europene a avut un declin maxim de 2,6%. Si la Bucuresti intreg sectorul bancar a închis în scadere. Actiunile Bancii Transilvania au avut una dintre cele mai severe corectii: peste 9%. In schimb, actiunile SIF-urilor revenite la tranzactionare dupa doua sedinte de absenta au crescut cu 4,3%.

Leul s-a depreciat pana la 4,24 fata de euro

Leul s-a depreciat fata de euro ieri, dupa patru sedinte consecutive de crestere. BNR a anuntat un curs oficial de 4,229 unitati/euro. In timpul sedintei interbancare insa, moneda nationala s-a depreciat chiar pana la 4,24. Si fata de dolar leul a pierdut, aproape 4 bani, pana la de 3,247.

Deprecierea francului elvetian nu a scazut ratele est-europenilor la credite

Est-europenii cu credite ipotecare în franci nu platesc mai putin in urma devalorizarii acestei monede de catre Banca Centrala a Elvetiei. Dimpotriva, costul datoriilor lor s-a majorat, ceea care ar putea duce la cresterea celor care au restante, comenteaza agentia Reuters. Cei mai afectati sunt cetatenii din Ungaria si Polonia, unde creditele in valuta urca pana la 45% din PIB.