Directorii institutiilor financiare si cei care lucreaza in zonele care presupune asumarea riscului in sectorul financiar - ei sunt cei vizati de noua recomandare adoptata miercuri de Comisia Europeana. Ea stabileste principiile dupa care sa fie facuta remunerarea acestor categorii profesionale, insa fiind doar o recomandare, fiecare stat membru decide aplicarea sau nu a principiilor continute de aceasta.

Documentul stabileste principiile structurii platii, procesul de alcatuire si implementare a politicilor salariale si rolul autoritatilor de supraveghere in evaluarea politicilor salariale ale institutiilor financiare. Recomandarea acopera toate sectoarele industriei serviciilor financiare - institutii de credit, firme de investitii, firme de asigurare si reasigurare, scheme colective de investitii, fonduri de pensii - si se aplica tuturor categoriilor de personal a caror activitate are un impact asupra profilului de risc al institutiei financiare.

Comisia Europeana recomanda masuri in patru domenii:

  • Structura platii - politicile salariale trebuie sa fie de asa natura incat sa nu incurajeze asumarea unor riscuri exagerate. De aceea, institutiilor financiare le este recomandat sa gasesaca un echilibru intre nivelul salariului de baza si cel al bonusurilor. Plata bonusurilor majore trebuie sa fie amanata pentru a putea fi luate in calcul si riscurile legate de performanta pe parcursul ciclurilor economice. Criteriile de masurare a performantei trebuie sa aiba in vedere performanta pe termen lung a institutiilor financiare. Acestea trebuie sa poata recupera bonusurile platite anterior daca exista date privind raportari gresite sau rau intentionate.
  • Guvernanta - politica salariala trebuie sa fie transparenta in interiorul institutiilor, trebuie sa fie clara si bine documentata si sa contina masuri pentru a evita conflictele de interese. Board-ul (conducerea) institutiilor financiare trebuie sa isi asume responsabilitatea supravegherii formularii politicii salariale si a implicarii in controlul intern al aplicarii acesteia, impreuna cu experti sau departamente de resurse umane. Membrii board-ului sau ai personalului angrenat in formularea politicilor salariale trebuie sa fie independenti.
  • Transparenta - politica salariala trebuie facuta cunoscuta actionarilor, in toate detaliile ei.
  • Supravegherea/controlul - autoritatile de supraveghere trebuie sa se asigure ca institutiile financiare aplica principiile unei remuneratii corecte si ca politicile salariale sunt in concordanta cu riscurile asumate. In acest sens ele trebuie sa ia in considerare natura si dimensiunea institutiilor financiare si complexitatea activitatilor acestora pentru a evalua polticile salariale.

Recomandarea Comisiei acopera o arie larga de angajati in sectorul financiar, dar se refera doar la cei implicati in activitatile ce au un impact asupra profilului de risc al companiei.

Pe de alta parte, Bruxelles-ul a emis o alta recomandare special adresata directorilor institutiilor financiare. Principiul de la care se pleaca este ca remunerarea managementului unei institutii financiare trebuie sa fie in stransa legatura cu performantele si sa nu recompenseze esecul. Recomandarea are in vedere doua dimensiuni, structura remuneratiei si modul in care o stabilesti.

In ceea ce priveste structura remuneratiei, este recomandat ca:

  • platile compensatorii sa fie limitate, echivalente cu salariul pe doi ani si sa nu existe compensatii in caz de esec;
  • sa existe un echilibru intre veniturile fixe si cele variabile, iar cele variabile sa fie predeterminate si in functie de criterii de performanta cuantificabile;
  • companiile sa poata retine bonusurile si acordarea de actiuni (pentru cel putin 3 ani) pentru a fi stimulente pentru investitii cu randament pe termen lung;
  • in cazul in care nu exista rezultatele asteptate sau se descopera raportari de date neconforme realitatii, bonusurile acordate sa poata fi luate inapoi de companii.

In ceea ce priveste modalitatea de stabilire a remuneratiei, CE recomanda:

  • obligativitatea transparentei, astfel incat actionarii sa poata verifica politicile salariale;
  • sa se asigure posibilitatea ca actionarii, in special investitorii institutionali, sa poata avea un vot in chestiunea remuneratiei directorilor;
  • cei care nu sunt in pozitii de conducere sa nu poata primi actiuni ca parte a remuneratiei lor pentru a evita conflictul de interese.