Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Romania: deficitul bugetar de 1,5% din PIB

Deficitul bugetar a fost de 1,5% din PIB, la sfarsitul primului trimestru. Un calcul simplu arata ca, daca tendinta se mentine, pana la sfarsitul anului Romania va depasi deficitul bugetar de 4,6% convenit cu Fondul Monetar International. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea sustine insa ca pe acest trimestru tara noastra s-a incadrat in ţinta negociată, de 8,3 miliarde lei. Veniturile la buget au scazut cu 5,5%.

In aprilie s-a triplat numarul firmelor radiate

De teama impozitului forfetar, micii afaceristi au facut cozi la ghisee ca sa nu mai fie patroni. In aceasta luna s-a triplat numarul societatilor comerciale care au fost radiate fata de aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit Registrului Comertului, cele mai multe firme au fost inchise in Bucuresti, 200. Cele mai multe activau in comert.

Finantele: 34.000 de bugetari pleaca din sistem

34.000 de bugetari vor alege sa plece din sistem in acest an, estimeaza Ministerul Finantelor. Deja, in primele trei luni au devenit vacante 14.000 de posturi, a declarat Gheorghe Gherghina, secretar de stat în minister, citat de Mediafax.

Noi propuneri pentru legea unica de salarizare: Functia de profesor de liceu, echivalata cu cea de locotenent si nu de plutonier

Discutiile pe tema legii unice a salarizarii in sectorul bugetar bat pasul pe loc. Ieri, la a saptea intalnire a grupului de lucru pentru elaborarea legii au aparut noi propuneri de echivalari ale diverselor functii. Reprezentantii Blocului National Sindical au declarat pentru HotNews.ro ca postul de profesor cu gradul I de liceu, cu o vechime de 6-10 ani va fi echivalent cu cel de locotenent si de nu plutonier cum era initial. De asemenea, functia de medic primar de clinica ar urma sa fie echivalenta cu cea de maior. In continuare unele ministere cu salarii considerate de lux, precum Justitia, Externele sau Internele nu au facut inca propuneri concrete de echivalari. Proiectul legii pe care Guvernul nu exclude posibilitatea de a-şi asuma răspunderea în faţa Parlamentului ar trebui finalizat in urmatoarele doua luni.

Ministrul Educatiei: nu scad salariile profesorilor si nu vor fi disponibilizari

Sindicalistii din Educatie, nemultumiti de rectificarea negativa a bugetului ministerului, vor decide astazi cum anume vor protesta. Ministrul Ecaterina Andronescu a incercat ieri sa puna capat ingrijorarilor cadrelor didactice ca vor trebui sa accepte un salariu mai mic sau disponibilizarea, dupa ce invatamantul a pierdut fonduri importante in urma rectificarii bugetare.

A scazut cu 10% numarul autorizatiilor pentru locuinte

Numarul autorizatiilor pentru construirea de locuinte a fost mai mic cu peste 10% in primele trei luni ale anului, fata de perioada similara din 2008. In Bucuresti si Ilfov a scazut cel mai mult numarul celor care isi ridica o casa, arata datele Institutului de Statistica. Regiunea Olteniei a fost singura in care s-au inregistrat mai multe cereri pentru autorizatii de constructie.

Vânzările Renault au scăzut cu 31% în primul trimestru, peste asteptari

Constructorul francez de autoturisme Renault a anuntat ca vanzarile sale la nivel mondial au scazut cu 31% in primul trimestru al anului. Singura piaţă pe care vânzările au crescut a fost cea din Germania datorită dublarii vanzarilor Dacia si a primei de casare. Cel de-al doilea constructor de autoturisme din Franţa a mai anunţat că stocurile noi de vehicule nevândute au scăzut cu 34%.

Google, primul brand care valorează 100 de miliarde de dolari

Google a devenit primul brand din lume care valorează 100 de miliarde de dolari. Urmeaza mărcile Microsoft şi Coca-Cola, potrivit clasamentului celor mai valoroase 100 branduri din lume in acest an. Intre brandurile nou intrate in acest top sunt Pampers si Visa.

Euforie pe marile piete bursiere

Bursa americana a incheiat aseara in crestere importanta, peste 2%, dupa ce Rezerva Federala a estimat ca perspectivele economice s-au ameliorat usor inca din martie. Acţiunile europene au atins maximul ultimelor 11 săptămâni, sustinute de sectorul financiar, în urma rezultatelor peste estimări ale băncii Santander. Bursa de la Bucuresti a crescut uşor, în timp ce sectorul SIF-urilor a avut un salt spectaculos, de aproape 7%. Pe de alta parte, Consiliul de Administraţie al Bursei a propus acţionarilor să repartizeze dividende în valoare cumulată de 10 milioane lei pentru prima dată din 2005.

Leul s-a apreciat puternic fata de euro

Leul s-a apreciat seminficativ ieri si a ajuns la cel mai redus nivel din ultimele doua saptamani fata de euro. Banca Naţională a anuntat un curs cu peste 3 bani mai mic, de 4,197 unitati/euro. Fata de dolar, leul a castigat aproape 8 bani, pana la 3,169.