Recapitulare. Avem o criza economica. Politicienii se aduna si se jura ca vor s`o rezolve cat mai degraba, constienti ca de asta depinde situatia lor. Partea proasta e ca putini politicieni se pricep la delicatele chestiuni bancare. Se aduna in G20-uri, G8-uri si dau declaratii de forta, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Din pacate, nu se intampla nimic. Pietele continua sa fluctueze fara nicio directie. Dincolo de cifre, oamenii isi pierd locurile de munca si nemultumirile cresc. Mai lipseste scanteia …

Anormal e ca pietele emergente sa subventioneze pietele dezvoltate. Mecanismul e simplu. Primele cumpara certificate de Trezorerie ale SUA, care le aduc un randament derizoriu. Pe cealalta parte, se imprumuta de la FMI (unde SUA detine a doua “cota de piata”) la dobanzi mult mai mari. Diferenta dintre dobanda primita pe certificate si cea platita la imprumuturi e subventia platita americanilor. Cu acesti bani, SUA isi subventioneaza la randul ei unele produse agricole, care elimina de pe piata prin pretul scazut, competitorii mici.

Pentru a elimina aceasta situatie, ar trebui o reforma abrupta a FMI. Ceea ce nu se va intampla in viitorul apropiat, din cauza orgoliilor politice si intereselor economice. A propos de FMI; in ultima vreme lichiditatile puse la dispozitie au venit din zona Asiei, zona care nu impartaseste aceleasi ideologii cu cea americana. Unii se intreaba deja la ce bun sa asigure functionarea pe banii lor a unor “pagani”.

Ar mai trebui apoi reglementate pietele financiare globale, astfel incat inovatii de tipul securitizarii sa fie acceptate mai cu prudenta.

Bancile nu vor suferi foarte mult. Isi vor diminua evident profiturile, dar vor gasi scheme de finantare astfel ca businessul lor sa continue. Vor invoca, sunt aproape sigur, motive ce tin de siguranta economica nationala, vor sprijini creditarea doar in anumite conditii favorabile lor si vor iesi pana la urma, slabite dar victorioase.

S-a promis o noua arhitectura financiara mondiala, un nou Bretton Woods… facutu-s-a ceva?

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.