Negocierile pe tema legii unice a salarizarii in sectorul bugetar inainteaza cu pasi mici. Ministerele privilegiate, in care se inregistreaza cele mai mari salarii, evita sa faca propuneri de echivalari pentru functiile bine platite. La ultima intalnire a grupului de lucru pentru elaborarea legii, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a refuzat sa vina cu vreo propunere de echivalare. In acest caz, Ministerul Muncii a gasit o solutie: va pune functiile din MAI la nivelul celor din Ministerul Apararii.

Pana acum, Ministerul Apararii a acceptat ca locotenentul sa fie egal cu profesorul cu grad I de liceu, iar maiorul cu medicul primar de clinica. Reprezentantii MAI spun ca nu vor sa faca propuneri pana nu vor fi cuantificabile criteriile de ierarhizare a functiilor. Exista noua criterii de ierarhizare, insa acestea nu sunt cuantificabile.

Totusi, un pas inainte a fost facut la ultima discutie pe tema legii unice, care a avut loc luni, 4 mai, fiind stabilite cateva echivalari la nivelul medicului primar si profesorului cu grad I de liceu. Ministerul Afacerilor Externe a facut cateva propuneri care au fost acceptate, a declarat pentru HotNews.ro, Mihaela Neacsu, reprezentant BNS. Functia de medic primar va fi echivalata cu cea de viceconsul, profesorul de grad intai va fi egal cu un consilier relatii iar referentul cu un curier de relatii.

Ministerul Justitiei nu vrea sa aduca in discutie functia de judecator

Si Ministerul Justitiei a reusit sa vina cu cateva propuneri de echivalari, destul de controversate. Astfel, functia de medic primar va fi echivalata cu cele de auditor de justitie, asistent judiciar, expert criminalist si ofiter de penitenciar. Functia de profesor grad I va fi echivalata cu cele de grefier cu studii superioare, tehnician criminalist, agent procedural si arhivar.

Aceste propuneri au starnit reactii aprinse. Ministerul Muncii nu este de acord cu aceste propuneri, considerand ca medicul primar ar trebui sa fie egal cu judecatorul de curte de apel. Ministerul Justitiei nu doreste, insa, sa faca propuneri la nivelul judecatorilor. Lucrurile ar fi putut fi lamurite de Consiliul Superior al Magistraturii, insa reprezentantii acestei institutii au lipsit la ultima intalnire. De asemenea, Ministerul Sanatatii considera ca medicul primar ar trebui pozitionat mai sus in ierarhie.

Valentin Mocanu: Toti salariatii din sistemul public vor fi cuprinsi in grila unica de salarizare

"Pentru a detensiona aceasta situatie, eu am propus sa plecam de la o functie inalta, ca cea de parlamentar si apoi sa vedem cu ce putem echivala. Trebuie stabilit, in primul rand, ce functie va fi cel mai bine platita. Dar, deocamdata, nu se doreste abordarea aceasta. Ar trebui sa se stabileasca din punct de vedere politic cine vor fi cel mai bine platiti", a afirmat Mihaela Neacsu.

La sfarsitul intalnirii, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat ca "toti salariatii din sistemul public vor fi cuprinsi in grila unica de salarizare, insa decizia privind aplicarea acesteia se va lua in cele din urma la nivel politic, grupul de lucru avand un caracter consultativ".

Potrivit secretarului de stat, in cazul in care nu vor fi stabilite anumite functii in grupul de lucru, ierarhizarea lor va fi facuta de catre factorii de decizie.

Urmatoarea intalnire, a noua pana acum, va avea loc marti, 5 mai.