Stirea acestor zile o consider dezvaluirea cum ca sistemul bancar, in ansamblu a intrat pe pierdere neta in primele doua luni ale anului.

Pierderea este inca nerealizata integral și se datoreaza in principal provizioanelor. Daca rau-platnicii de acum devin bun-platnici maine, atunci aceste provizioane se anuleaza prin niste venituri. Aceasta situatie este una extrem de optimista.

Pierderea agregata inseamna ca unele banci trebuie sa vina cu bani de acasa. Insa in Romania anului 2009 banii nu vin de acasa ci se duc acasa.

Bancile au fost forțate sa creasca dobanzile la depozite, pentru a se recapitaliza mai ieftin. Strategia nu a fost una tocmai reusita, deoarece criza economica a impins romanii sa-si sparga depozitele. Dobanzile mari cel mult au menținut soldul depozitelor in anumite cazuri. Creditarea a inghețat din cauza neincrederii in economie; dobanzile in crestere la lei si cursul in creștere la euro nu au ajutat deloc.

Intrebarea care apare ca evidenta - de unde vor face profit bancile in acest an? Din clientii vechi? Greu de imaginat, deoarece cresterea costurilor poate duce la dificultati de plata. Pierderea generalizata in sistem este un sistem de alarma: semnalizeaza un inceput al decapitalizarii, care apare in cea mai proasta situatie. Sa fim bine intelesi - nu plang aici de mila nimanui, dar pierderile indica un trend nesustenabil.

Vine momentul restructurarilor interne, a inchiderii de filiale neperformante si a consolidarilor in sistem. Expansiunea din perioada anterioara se dovedeste o greseala, iar corectiile se anunta dureroase. Sa nu uitam ca urmeaza un stress-test impus de FMI.

Citeste si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.