Luni, Comisia Europeana a dat publicitatii prognoza de primavara referitoare la evolutia economiei romanesti in 2009 si 2010, iar cifrele arata ca, in acest an, PIB-ul va scadea cu 4%, somajul va ajunge la 8%, iar deficitul de cont curent va reprezenta 7,4% din PIB.

Am insa o problema cu aceste cifre pentru ca, in urma cu doar 4 luni, Comisia Europeana facea urmatoarele prognoze:

1. PIB va creste cu 1,8% in 2009. Diferenta dintre cresterea de 1,8% prognozata in ianuarie si scaderea de 4% prognozata acum este de 5,8% sau 7 miliarde de euro. Cum a fost posibil ca intr-un timp atat de scurt Comisia Europeana sa isi schimbe atat de radical prognoza?

2. Somajul va ajunge la 7%. Acum cifra a urcat la 8%, diferenta de 1% reprezentand aproximativ 100.000 de someri. Daca luam in considerare schimbarea prognozei privitoare la evolutia PIB in 2009 si 2010, vedem ca exista o diferenta de 5,8% in 2009 si 2,5% in 2010, deci 8,3% in total. In mod normal, o diferenta de 8,3% in evolutia PIB genereaza un numar mult mai mare de someri decat cei 100.000 mentionati anterior.

In aceste conditii, imi este clar ca nici CE nu mai crede in restructurarea sectorului de stat iar cei 100.000 de noi someri vor proveni in mod sigur din mediul privat. Daca sectorul de stat ar fi restructurat, rata somajului ar ajunge la cel putin 9%.

3. Deficitul de cont curent va reprezenta 11,9% din PIB in 2009. Acum, prognoza s-a schimbat la 7,4%, diferenta de 4,5% fiind egala cu 5,5 miliarde euro. Pe de o parte, aceasta scadere are o influenta pozitiva asupra cursului valutar insa pe de alta parte, arata faptul ca economia merge extrem de prost. Cele 5,5 miliarde reprezinta 6% din tot comertul exterior al Romaniei in 2008 si este greu de inteles cum in doar cateva luni, prognoza CE s-a schimbat atat de mult.

4. Deficitul bugetar va fi egal cu 7,5% din PIB. Acum, cifra s-a redus la 5,1%. Trebuie observat faptul ca nici macar Comisia Europeana nu crede in mentinerea deficitului bugetar in limitele agreate cu FMI si UE, respectiv 4,6%. Diferenta de 0,5% reprezinta aproximativ 600 de milioane de euro insa aceasta suma se poate mari daca Guvernul nu va creste veniturile la buget iar aceste venituri nu pot creste peste noapte. Spre exemplu, impozitul forfetar va aduce mai putin de 80 milioane de euro. Daca nivelul de 4,6% va fi depasit, vom mai primi urmatoarele transe din imprumut?

Inteleg ca in vremuri de criza, a face prognoze cat de cat corecte reprezinta un lucru destul de greu insa nu imi imaginez cum a fost posibil ca in noiembrie 2008, CE sa spuna ca in acest an PIB-ul Romaniei va creste cu 4,5% iar dupa 6 luni cifra sa se transforme in -4%.

Exista oare vreo legatura intre performanta guvernului Boc din ultimele luni si evolutia prognozelor facute de catre CE sau doar criza mondiala este de vina? Desigur, intrebarea este retorica…

Gasiti in tabelul de mai jos evolutia din ultimul an a prognozelor CE privitoare la situatia economica a Romaniei in 2009 - se poate vedea cum acestea s-au inrautatit brusc de cand majoritatea PDL-PSD a preluat puterea.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.