Ministrii de finante din statele membre UE au aprobat marti imprumutul de 5 miliarde de euro pentru Romania iar documentul final care va fi dat publicitatii miercuri ar putea conditiona acordarea banilor de reformele in justitie, au declarat pentru HotNews.ro surse de la Bruxelles. Noutatea ar fi introducerea conditionalitatilor referitoare la reformele in justitie, pe langa cele de ordin economic si administrativ. Un oficial european a declarat pentru HotNews.ro ca UE doreste sa se asigure ca Romania va continua reformele in justitie, in acord cu Mecanismul de Verificare si Cooperare, ca va rezolva cu celeritate problema marilor dosare de coruptie si ca noile coduri vor fi adoptate.

Surse de la Bruxelles au declarat pentru HotNews.ro ca exista sanse mari ca documentul final care va fi dat miercuri publicitatii sa contina, printre conditionalitati de ordin economic si administrativ, referiri la Mecanismul de Verificare si Cooperare. Mai multe state UE cred ca amenintarea clauzei de salvgardare e prea putin eficienta si ca Romania, la fel ca Bulgaria, ar putea fi presata cu mai mult succes sa faca reformele cerute in justitie sub amenintarea reducerii fondurilor europene.

Si Adrian Severin declarase pe 27 aprilie, intr-o conferinta de presa, ca “s-a adoptat memorandumul, care trebuie aprobat de Consiliu, cu menţiunea ca acesti bani se vor da numai in masura in care se vor face progrese in lupta impotriva coruptiei".

Europarlamentarul PSD s-a aratat insa revoltat de intentia UE de a conditiona imprumutul de 5 miliarde de euro: “Progresul luptei impotriva coruptiei nu se masoara cu metrul, kilogramul sau minutul de emisiune de stiri in care ii arati pe cei luati de acasa noaptea cu catuse. In aceste conditii, oricand se poate spune ca nu e un progres suficient si se opresc fondurile. Este inadmisibil".

O declaratie controversata despre destinatia fondurilor a fost data de presedintele Traian Basescu, care a spus ca o parte din bani ar putea fi folositi de guvern, in conditii exceptionale, pentru plata salariilor si pensiilor mici. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a respins insa aceasta optiune, declarand ca imprumutul are ca scop finantarea deficitului bugetar.