Rezultatele testelor de stres ale bancilor, care vor fi publicate peste cateva zile, nu reprezinta "inceputul sfarsitului" crizei financiare, scrie Nouriel Roubini, cunoscutul profesorul de la New York University, care a prezis in urma cu doi ani aparitia actualei crize mondiale, motiv pentru care a fost supranumit Dr. Doom al economiei.

Daca ar fi sa dam crezare informatiilor pe surse, rezultatele ar putea indica ceva probleme pentru Citigroup si Bank of America care ar putea avea nevoie de mai mult capital, se arata intr-o analiza publicata de The Wall Street Journal. Dar mesajul principal este ca sectorul bancar se afla intr-o stare buna in mare parte. Asta ar fi vestea buna, daca ar fi si adevarata.

Numai ca Fondul Monetar International a lansat recent o analiza legata de pierderile cauzate de imprumuturi.

Administratia Obama a anuntat in februarie testele de stres, un proces prin care este analizata capacitatea unei banci de a suporta pierderi viitoare.

Detaliile testelor de stres i-ar putea ajuta pe investitori in a intelege care banci sunt in situatie mai buna si care au o situatie rea. Bancile din ultima categorie vor trebui sa ceara ajutor guvernamental pentru a se salva, deoarece investitorii privati le vor evita.

Ani de zile, cel supranumit Dr Doom a trait intr-o relativa obscuritate ca profesor de economie la New York University. Dar, dupa ce a facut o serie de predictii neobisnuit de precise referitoare la dezintegrarea sistemului financiar la nivel global, Roubini a inceput sa fie considerat profetul acestor timpuri.

In timp ce economia parea prospera si sigura, cei mai multi economisti au luat in zeflemea predictiile lui Roubini privind un iminent dezastru. Ei au minimizat avertismentele legate de faptul ca dezastrul creditelor sub-prime va atrage o dezintegrare a sistemului financiar. Nimeni nu a crezut atunci cand Roubini a afirmat ca gigantii ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac vor intra in colaps, ca bancile de investitii vor fi zdrobite de valul de evenimente si ca lumea se inreapta spre o lunga recesiune.

Si totusi, toate aceste predictii au devenit realitate.