Economia Romaniei ar putea creste cu 0,4% in 2010, potrivit estimarilor publicate, joi, de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Aceasta prognoza depaseste previziunile Comisiei Europene (CE) si ale Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), relateaza NewsIn.

Pentru anul viitor, CNP a anuntat o crestere a produsului intern brut (PIB) de 0,1%, in timp ce CE si Fondul Monetar International vad o stagnare a economiei Romaniei.

BERD se asteapta la o comprimare cu 4% a economiei romanesti in acest an. Astfel, BERD isi revizuieste estimarea anterioara, publicata in prima luna a acestui an, in care anticipa o crestere de 1% a produsului intern brut al Romaniei. Prognoza BERD este similara celei anuntate de Comisia Europeana si CNP. FMI anticipeaza o contractie a economiei romanesti cu 4,1%.

BERD estimeaza ca economiile din Europa Centrala si Tarile Baltice ar putea incetini cu circa 3%, dupa cresterea cu 3,4% in 2008, in conditiile in care scaderile masive din Tarile Baltice si recesiunea grava din Ungaria sunt partial contrabalansate de o stagnare in Polonia.