Bancile rusesti vor rezista unei caderi a pretului petrolului pana la 25 de dolari barilul, este concluzia la care a ajuns vicepresedintele Bancii centrale a Rusiei, Aleksei Uliukaev, trecand in revista rezultatele stress-testului la care a fost supus sistemul bancar.

Uliukaev precizeaza, in raportul citat de vedemosti.ru, ca raportul minim admis al datoriei externe fata de pasivele sectorului bancar rus se apropie de 20%.

Toamna trecuta, cota imprumuturilor externe a depasit aceasta bariera - pana la 20,4% la 1 octombrie, pentru a reveni la un nivel sigur, de 17,4%, la inceputul anului.

Aceasta limita a fost stabilita pe baza unui scenariu unde pretul la titei ar cobori pana la 25 de dolari barilul. Daca acest lucru se va intampla, va genera o crestere a riscurilor valutare si de creditare, precum si un risc de lichiditati care, in final, se va materializa prin pierderi bancare de 766 miliarde ruble.

Principala cauza: inrautatirea calitatii debitorilor. Volumul falimentelor, conform scenariului mentionat, se va ridica la 1.300 miliarde de ruble.