Comisarul european Leonard Orban a declarat, cu ocazia lansarii "Studiilor de strategie si politici - SPOS 2008", ale Institutului European din Romania, ca este prematur sa vorbim despre conditiile imprumutului de la Comisia Europeana, deoarece acestea vor fi stabilite in urmatoarele saptamani.

"In momentul de fata, conditiile acordarii acestui imprumut sau a diferitelor transe, nu sunt definitivate. Documentul adoptat de ECOFIN vizeaza doar cadrul general, decizia de acordare, nu si conditile", a spus Comisarul european Leonard Orban.

Acestea vor fi stabilite in cadrul memorandumului de intelegere care va fi incheiat in saptamanile urmatoare intre Comisie si Guvern. A discuta in acest moment despre conditii este prematur, a adaugat Orban.

Leonard Orban a mai explicat ca executivul de la Bruxelles a agreat in data de 5 mai masurile prin care sa va facilita accesul la instrumentele politicii de coeziune.

Intre acestea, se numara injectarea de capital prin plati aditionale pentru Fondurile Structurale, posibilitatea de finantare imediata a proiectelor majore fara a mai fi necesara aprobarea CE, simplificarea sistemului de rambursare a platilor.